Kybertiedustelu toimii villin lännen pelisäännöillä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kybertiedustelu toimii villin lännen pelisäännöillä

Yhdysvaltain epäilty vakoilu EU:ta kohtaan on vasta jäävuoren huippu tiedustelupaljastuksissa, arvioi tietoturvayhtiö Stonesoftin kyberturvallisuusjohtaja, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll.

1.7.2013 17:38

- Luulen, että nyt on nähty vasta pieni osa siitä verkkotiedustelusta, jota kaikki maailman maat, ei pelkästään Yhdysvallat, harjoittavat.

Saksalainen Der Spiegel -lehti kertoi lauantaina, että Yhdysvallat olisi asettanut EU-maiden toimistoihin kuuntelulaitteita sekä Belgiassa että Yhdysvalloissa. Lehden mukaan Yhdysvallat olisi myös tunkeutunut EU:n verkkoon ja saanut pääsyn muun muassa sähköposteihin.

Brittilehti Guardianin mukaan vakoilun kohteena olisi ollut esimerkiksi EU:n lähetystöjä.

Limnéllin mukaan tiedustelua valtioiden välillä on ollut aina, mutta kybermaailmassa pelisäännöt ovat muuttuneet. Tiedustelutoimintaa esiintyy enemmän ja kyseenalaisemmilla tavoilla.

- Se että vakoilu tapahtuu kybermaailmassa, jossa ei ole juuri minkäänlaisia kansainvälisiä sääntöjä, tekee siitä pelottavaa.

Limnéll toivoo, että vakoilun ilmitulo nostaa painetta keskustella kybermaailman säännöistä. Aiemmin poliittista tahtoa ei ole juuri ollut. Hän uskoo, että vakoilutapauksia ilmenee lisää.

- Myös EU:ssa on voimakkaita valtioita, jotka ovat todennäköisesti harjoittaneet kybervakoilua.

Kuka asensi laitteet?

Vakoiluepäilyt nostavat vaikeita kysymyksiä paitsi Yhdysvaltain ja EU:n suhteista, myös unionin sisäisestä turvallisuudesta. Näin arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasjohtamisen professori Aki-Mauri Huhtinen.

Sitä, miten laitteet tiloihin on asennettu, on Huhtisen mukaan vaikea todentaa.

- Tämä riippuu siitä, paljonko laitteita on ja millaista teknistä osaamista niiden ylläpito vaatii.

Ensin pitää selvittää, onko kyse sosiaalisesta hakkeroinnista eli siitä, että tietojärjestelmiin on murtauduttu "inhimillistä heikkoutta hyväksi käyttäen".

- Organisaation sisällä voi olla ihmisiä, jotka ovat maksua vastaan kiinnittäneet vakoilulaitteita. Ja sen täytyy olla väkeä, joka tietää mitä tekee, eli ei mitään kioskirikollisia, Huhtinen arvioi.

- Tämä nostaa kysymyksiä, miten EU:n sisäinen luottamus toimii, miksi laitteita ei ole huomattu ja miten ne on pidetty toimintakunnossa.

Toinen vaihtoehto Huhtisen mukaan voi olla, että rakennuksessa liikkuvia ulkopuolisia henkilöitä, kuten siivoojia tai rakennusmiehiä, on valjastettu laitteiden asentamiseen.

Luottamus koetuksella

Limnéll uskoo, että Yhdysvaltoja kiinnostavat EU:ssa etenkin puolustus- ja talousasiat.

- Luottamus on kaiken perusta, ja jos vakoilu on ollut näin harkittua, kyllä se varmasti luo epäluuloa.

Huhtinen arvioi, että jos ilmenee, että vakoilun mahdollistaneita henkilöitä löytyy EU:n sisältä, vaikutukset voivat olla suuria.

- Jos lonkerot valuvat pitkälle EU:n sisälle, niin sen sisäinen luottamus voi murentua ja jännitteet lisääntyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?