Oppositiojohtajan surma sai kansan kaduille Tunisiassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Oppositiojohtajan surma sai kansan kaduille Tunisiassa

Tunisiassa opposition kannattajat osoittivat keskiviikkona mieltään maan valtapuoluetta vastaan oppositiojohtajan surman jälkeen.

6.2.2013 19:17

Pääkaupungissa Tunisissa tuhannet ihmiset tungeksivat sisäministeriön edustalla ja maan ammattiliitot uhkasivat yleislakolla.

Toistaiseksi tunnistamaton asemies ampui oppositiojohtaja, ihmisoikeusjuristi Chokri Belaidin, kun hän oli lähdössä kotoaan. Belaid oli arvostellut maan islamistista hallitusta. Belaidin perhe syyttikin surmasta valtaa pitävää Ennahda-liittoumaa.

Puolueen johtaja vakuutti kuitenkin, että islamistinen Ennahda on syytön veritekoon.

- Miten voisi olla mahdollista, että johtava puolue salamurhaisi Belaidin, mikä vain häiritsisi investointeja ja turismia, Rached Gannouchi sanoi.

Mielenosoittajat hyökkäsivät Ennahdan toimistoja vastaan eri puolilla maata. Puolueen toimisto sytytettiin tuleen myös Mezzounassa lähellä Sidi Bouzidia.

Arabikevään vallankumousten alkulähteillä Tunisian Sidi Bouzidissa roihusivat autonrenkaat. Mielenosoittajat heittelivät pulloilla ja kivillä poliisia. Poliisi vastasi kyynelkaasulla ja ampumalla ilmaan varoituslaukauksia.  

Presidentti kotiin Ranskasta

Hallitus sanoi pyrkivänsä kaikin keinoin ottamaan pikaisesti kiinni Chokri Belaidin ampujan. Pääministeri Hamadi Jebali kuvasi kansanrintaman johtohahmon surmaa paitsi poliittiseksi salamurhaksi myös hyökkäykseksi Tunisian vallankumousta vastaan.

Presidentti Moncef Marzouki keskeytti vierailunsa Strasbourgissa, missä hän tapasi Ranskan presidentti Francois Hollanden. Hollande tuomitsi veriteon ja kuvaili Belaidia rohkeaksi ihmisoikeuksien puolustajaksi.

Vastalauseena surmalle oppositio ilmoitti vetäytyvänsä perustuslakia säätävän kokouksen työstä.

Suomalaistutkija korostaa, ettei tekijä ole vielä selvillä, mutta väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet viime kesästä lähtien selvästi. Tunisian radikaalit salafistit ovat aktivoituneet, ja maan poikkeustila on ollut voimassa useita kuukausia.

Professori Tuomo Melasuo ei kuitenkaan usko salafistien järkyttävän yhteiskuntarauhaa pitkään Tunisiassa.

- Salafistit ovat pitkässä juoksussa ohimenevä ilmiö, arvioi professori Melasuo Tampereen Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?