Tutkijoiden väite: 230 ihmistä surmannut lentoturma ei ollutkaan onnettomuus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkijoiden väite: 230 ihmistä surmannut lentoturma ei ollutkaan onnettomuus

Tuhoisasta TWA 800 -lennosta kertovan dokumentin tekijät sanovat todisteiden kertovan, että 230 matkustajaa surmannut räjähdys ei olisi ollut onnettomuus.

TWA:n hylyn jäännöksistä koottu kone asetettiin esille Yhdysvaltojen lentoturvalautakunnan koulutuskeskukseen vuonna 2008.

19.6.2013 18:36 | Päivitetty 19.6.2013 21:00

New Yorkista Pariisiin matkalla ollut Boeing 747 -kone räjähti pian nousun jälkeen ja putosi Long Islandin edustalle 17. heinäkuuta 1996.

Viralliseksi onnettomuuden syyksi nimettiin neljän vuoden tutkinnan jälkeen viallisista johdoista lähtenyt kipinä ja räjähdys polttoainesäiliössä.  

Koneen mustat laatikot löydettiin hyvässä kunnossa.

 

Nyt kuusi entistä tapauksen tutkijaa, jotka ovat mukana dokumentissa, haluavat avata tutkinnan uudestaan, kirjoittaa Yahoo News.

Dokumentin tuottajan Tom Stalcupin mukaan tutkijoilla oli ”tutka- ja muuta materiaalia, joka todistaa, että yksi tai useampi räjähdys koneen ulkopuolella aiheutti koneen putoamisen”.

Vuoden 1996 onnettomuuden tutkinta oli Yhdysvaltojen lentoturmahistorian monimutkaisimpia. Sekä CIA että FBI tutkivat samaan aikaan omissa selvityksissään mahdollisuutta, että pommi tai ohjus olisi pudottanut koneen.  

Koneen siipi kellui Long Islandin edustalla.

 

Kymmenen silminnäkijän kertoivat aikoinaan ”jonkin raketin tai ilotulitteen tapaisen nousevan ilmaan ja lopulta räjähtävän”, CIA totesi omassa raportissaan vuonna 2008.

-Jos onnettomuus olisi ollut jonkin ulkovaltion tukeman terrorismin aikaansaannos, sitä olisi pidetty sotatoimena, CIA kirjoitti.

CIA kuitenkin totesi onnettomuustutkinnan aikana olevansa vakuuttunut siitä, ”etteivät silminnäkijät nähneet ohjusta”. Vuoden 1997 onnettomuustutkintamuistiossa CIA totesi, että silminnäkijähavainnot ulkopuolisesta räjähteestä ajoittuivat koneessa tapahtuneiden räjähdysten jälkeen.

Päivitys 20.59: Räjähdyksen syntypaikka korjattu polttoainesäiliöksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?