Raportti: Pohjois-Korea aikoo nousta pohjalta Hitlerin Mein Kampfin opeilla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Raportti: Pohjois-Korea aikoo nousta pohjalta Hitlerin Mein Kampfin opeilla

Pohjoiskorealaisten lähteiden mukaan maan virkamiehet ovat saaneet Pohjois-Korean johtajalta Kim Jong-unilta lahjaksi Adolf Hitlerin Mein Kampf –teokset.

Pohjois-Korean Kim Jong-un puhumassa virkamiehelleen juhlaparaatin jälkeen.­

18.6.2013 10:22

Asiasta uutisoi Washington Post –lehti pohjoiskorealaisen New Focus International –järjestön raporttiin nojaten. Järjestö saa tietonsa loikkareilta ja Pohjois-Koreassa asuvilta vapaaehtoistyöntekijöiltä.

Mein Kampfia (suom. Taisteluni) on jaettu Pohjois-Koreassa niin sanottuna ”sadan kirjan painoksena”, millä viitataan maan johdon tapaan jakaa äärimmäisen rajatusti tiettyjä kirjoja vain maan korkeimmille virkamiehille. Suurin osa kirjoista on kiellettyjä Pohjois-Koreassa.

Raportin mukaan Kim Jong-un jakoi kirjat syntymäpäivänsä kunniaksi. Tällaisiin lahjoihin liittyy Pohjois-Koreassa erityinen poliittinen merkitys.

Mein Kampf on yhdistelmä natsijohtaja Adolf Hitlerin omaelämäkertaa ja poliittisen ideologian julistusta, jonka Hitler kirjoitti vankilassa epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen vankilassa 1920-luvulla.

Raportin mukaan kirjan jakamisella ei haluttu ihannoida natsismia, vaan kiinnittää huomiota Saksan taloudelliseen ja sotilaalliseen rakentamiseen ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Raportin lähteiden mukaan Kim oli puheessaan ylistänyt Saksan sotien välistä elpymistä, ja hän oli siksi rohkaissut virkamiehiä lukemaan Mein Kampfin.

Washington Post huomauttaa, että virkamiehet tuskin oppivat mitään kovin konkreettista talousoppia Mein Kampfista, sillä teos pursuaa Hitlerin ideologiaa, mutta antaa hyvin epäselviä linjauksia taloudesta. Lehden mukaan maan virkamiehet tosin todennäköisesti ovat tottuneet tämän tyyppisiä ohjeita lukemaan muutenkin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?