Hän on nyt yksi USA:n pelätyimmistä miehistä - Jack Nicholson näytteli elokuvassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hän on nyt yksi USA:n pelätyimmistä miehistä - Jack Nicholson näytteli elokuvassa

Bostonin irlantilaismafiaa vuosia julmin ottein johtaneen James "Whitey" Bulgerin, 83, oikeudenkäynti alkoi keskiviikkona.

Whitey Bulger jäi kiinni vuonna 2011.

16.6.2013 7:40

Valkoisen tukkansa takia lempinimen Whitey saanut mies oli vuosia Amerikan etsityin mies heti Osama Bin Ladenin jälkeen, kunnes jäi kiinni Kaliforniassa kesällä 2011.

Winter Hill Gangin johdossa Bostonin rikosmaailmaa 1970- ja 80 -luvuilla hallinnutta miestä epäillään 19 murhasta, rahanpesusta, kiristyksestä ja huumekaupasta.

Lavertelevien jengiläisten, kilpailijoiden ja nuorten tyttöystävien murhia alkoi tuli ilmi, kun poliisi löysi joukkohautoja Bostonin lähellä vuonna 2000.

Mielenkiintoiseksi ja mutkikkaaksi tapauksen tekee se, että Bulger toimi salaa FBI:n tiedonantajana. Liittovaltion poliisin korruption laajuus on yksi käsittelyn sivujuonteista.

Bulgerin puolustus on oikeudenkäynnissä kuitenkin väittänyt, että Bulger ei ole ollut tiedonantaja vaan kyse on lahjotuista FBI:n agenteista, jotka olivat Bulgerin rahalistoilla.

Bulgerin 16 vuotta kestänyt pako alkoi vuonna 1995, kun tämän FBI-yhteyshenkilö vihjasi pidätysuhasta. Yhteysmies John Connolly tuomittiin myöhemmin vankeuteen useista rikoksista.

Todistaja-aitiossa tullaankin näkemään liuta sekä FBI:n johtoa että rikollisia, jotka ovat tehneet sopimuksia vastineeksi todistuksestaan.

Torstaina todistamassa oli osavaltion poliisista eläkkeelle jäänyt Thomas Foley, jonka todistajalausunnon mukaan Bostonin FBI jarrutti hänen Bulger-tutkimuksiaan.

Syyttäjä esitti torstain istunnon aikana myös Bulgerin väitettyä asearsenaalia. Puolustuksen asianajaja puristi kuitenki Foleysta ulos tiedon, että yhdestäkään aseesta ei löytynyt Bulgerin kodista, eikä yhdestäkään aseesta löytynyt Bulgerin sormenjälkiä.

Yksityiskohtaisia kuvailuja veriteoista odotetaan myöhemmin oikeudenkäynnissä todistavilta Bulgerin kumppaneilta, Steven "Kiväärimies" Flemmiltä, joka istuu elinkautista 10 murhasta, viisi vuotta istuneelta Kevin Weeksiltä ja palkkatappaja John Martoranolta, joka vapautui 14 vuoden jälkeen.

Pikkuveli William Bulger on turvautunut oikeuteensa olla todistamatta perheenjäsentä vastaan. Hän oli tärkeä poliitikko ja Massachusettsin osavaltion senaatin puhemies 17 vuoden ajan.

Bulgerin asianajajat ovat kertoneet, että gangsteripomo itsekin aikoisi puhua, mutta monet asiantuntijat epäilevät tätä.

- Hän on suuri narsisti, ja jos hän nousee todistajan aitioon, hänet nolataan, kilpailevia italialaismafiosoja edustanut lakimies Antony Cardinale kommentoi NBC:lle.

Jos Bulger todistaa, on hänellä Boston Globen mukaan tasan kaksi syytä: mies yrittää vakuuttaa, että hän ei ollut koskaan FBI:n tiedonantaja. Bulgerin odotetaan myös kiistävän, että hän surmasi väitettyjä naisuhrejaan Debra Davisia tai Deborah Husseyta. Ystävälleen kirjoittamassa kirjeessä Bulger kertoi naisten tappamisen olevan vastoin hänen kunniakoodiaan.

- Haluaisin hänen todistavan. Hän saattaa haluta viedä hallinnon mukanaan. On eri asia uskooko häntä, mutta ainakin se olisi kiinnostavaa, Patricia Donahue kommentoi NBC:lle.

Donahuen aviomies oli yksi Bulgerin väitetyistä uhreista. Hänet ammuttiin vuonna 1982, kun hän oli kyyditsemässä tuttavaansa, joka oli päätynyt Bulgerin tappolistalle.

- Hän on aina tykännyt mukavasta elämästä. Haluaisin nähdä hänen mätänevän vankilassa, jotta voisin kysyä: "Kuinka hyvää elämä nyt on, Whitey?"

Whitey Bulger toimi esikuvana Jack Nicholsonin gangsterihahmolle Oscar-palkitussa Martin Scorsesen elokuvassa The Departed.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?