Edward Snowden pakosalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

NSA-vuotaja katosi kuin maan nielemänä - tähän jäljet loppuvat

Edward Snowden poistui hotellistaan Hong Kongissa eilen maanantaina, eikä hänen olinpaikastaan ole sen jälkeen saatu tietoja.

Kuvat talosta, jossa Edward Snowdenin ja hänen tyttöystävänsä kerrottiin asuneen Waipahussa, Hawaijilla.­

11.6.2013 13:14 | Päivitetty 11.6.2013 14:43

Yhdysvaltain viranomaisten laajan tietourkinnan paljastaneen  Snowdenin epäillään olevan edelleen Hong Kongissa, jonne hän saapui oletettavasti jo 20. toukokuuta.

Tavallinen Yhdysvaltain kansalaisten Kiinaan saama viisumi on voimassa 90 päivää.

Snowdenin entisen työpaikan Booz Allen Hamilton -yhtiön päämaja Virginiassa.­

Vaikka Kiinan alueeseen kuuluvalla Hong Kongilla on luovutussopimus Yhdysvaltojen kanssa, asiantuntijoiden mukaan luovutusprosessi kestäisi kuukausia. Peking voi kuitenkin halutessaan estää luovutuksen.

- Snowdenin paras puolustus on vedota siihen, että tämä on poliittinen tapaus eikä rikosasia, asianajaja Douglas McNabb kuvaili uutistoimisto Reutersille.

The Guardianin toimittaja Ewen MacAskill, joka tapasi Edward Snowdenin Hong Kongissa.­

"Hallinto on rakentanut salaa koneiston"

Myös Yhdysvaltojen oikeusministeriön entisen asianajajan Jesselyn Radackin mukaan Snowden voi saada suojelua sen perusteella, että hän paljasti hallinnon väärinkäytöksiä.

Snowden ei itse usko, että on syyllistynyt rikokseen. Hänen mielestään rikoksiin on syyllistynyt USA:n hallinto.

- Hallinto on rakentanut salaa koneiston, joka loukkaa ihmisten yksityisyyttä ja internetin vapautta, hän sanoi Guardianille.

Edward Snowdenin asuinpaikka Mira Hotel Hong Kongissa.­

Snowden on aiemmin kertonut aikovansa hakea turvapaikkaa maasta, joka arvostaa ihmisten verkkovapautta. Mahdollinen maa on Islanti.

Miehen työnantaja, puolustusalan konsulttiyritys Booz Allen Hamilton, kertoi olevansa järkyttynyt hänen teostaan ja auttavansa viranomaisia selvittämään asiaa.

Snowdenin paras puolustus on vedota siihen, että tämä on poliittinen tapaus eikä rikosasia

Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange kertoo tukijoukkojensa olleen epäsuorasti yhteydessä Snowdenin lähipiirin kanssa. Assange ei suostunut tarkentamaan tietojaan.

Edward Snowden kertoi NSA:n tiedustelusta Hong Kongissa.­

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottajan mukaan maa voi harkita turvapaikan myöntämistä Snowdenille, jos sitä koskeva pyyntö saadaan.

Monet amerikkalaispoliitikot haluavat saada maanpetturiksi kutsumansa Snowdenin mahdollisimman pian takaisin Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltain konsulaatti Hong Kongissa.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?