Tutkija: Syyrian sodassa virstanpylväs - nyt odotetaan Yhdysvaltojen toteamusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkija: Syyrian sodassa virstanpylväs - nyt odotetaan Yhdysvaltojen toteamusta

Ranskan ja Britannian vahva epäily Syyrian hallinnon sariinin käytöstä on virstanpylväs maan sisällissodassa.

5.6.2013 14:01

Näin toteaa erikoistutkija Tommi Koivula Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

- Nyt jäädään odottamaan, missä vaiheessa Yhdysvallat sanoo saman asian. Sillä olisi eri tavalla todellista sotilaspoliittista painoarvoa, hän huomauttaa.

Koivulan mielestä Ranskan ja Britannian puheet voi nähdä ehkä enemmänkin paineen kasaamisena Syyrian hallinnolle. Halutaan viestittää, että kansainvälinen yhteisö seuraa entistä tarkemmin tilannetta.

- Yhdysvaltojen samanlainen toteamus toisi myös sotilaallisten sanktioiden uhkan konkreettisemmin mukaan tähän yhtälöön, Koivula lisää.

Yhdysvalloissa poliittinen kynnys todeta Syyrian hallinnon käyttäneen kemiallisia aseita on kuitenkin korkealla. Jos näin viestitettäisiin, Yhdysvallat velvoittaisi itsensä toimimaan asiassa.

- Silloin se myös julistaisi itsensä jollain lailla osapuoleksi Syyrian sodassa.

Syyrian armeija voimiensa tunnossa

Syyrian armeija vannoi keskiviikkona nujertavansa kaikki hallitusta vastaan taistelevat kapinalliset. Lausunto annettiin vain muutama tunti sen jälkeen, kun Syyrian hallituksen joukot ilmoittivat voittaneensa taistelun tärkeästä Qusairin alueesta.

Kapinalliset ja hallituksen joukot taistelivat alueesta yli kahden viikon ajan. Qusairin rajakaupungin alue on tärkeä kapinallisille, jotka kuljettavat Libanonista aseita ja joukkoja sen kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?