Ranskassa juhlitaan "vuosisadan häitä" - valtavat turvatoimet - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ranskassa juhlitaan "vuosisadan häitä" - valtavat turvatoimet

Ranskan Montpellierissä juhlittiin keskiviikkona Vincent Autinin ja Bruno Boileaun häitä, maan ensimmäistä samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

29.5.2013 19:31 | Päivitetty 30.5.2013 10:23

Tilaisuuteen kerääntyi arviolta 500 ihmistä, joiden joukossa oli sukulaisten ja ystävien lisäksi aktivisteja ja toimittajia. Tapahtuma oli etukäteen nimetty ”vuosisadan häiksi”.

Ranskan uusi avioliittolaki, joka sallii samaa sukupuolta olevien liitot ja antaa heille adoptio-oikeuden, tuli virallisesti voimaan vain vuorokausi ennen häitä.

Lain läpimenoa edelsi kiivas väittely ja vielä viikonloppuna lain vastustajat järjestivät suurmielenosoituksen sitä vastaan. Poliisien ja protestoijien välisissä yhteenotoissa pidätettiin lähes 300 ihmistä.

Hieman aiemmin eräs äärioikeistolainen historioitsija suoritti näyttävän itsemurhan Notre Damen katedraalissa protestina uudelle laille.

Autin, 40, ja Boileau, 30, joutuivatkin menemään naimisiin valtavien turvatoimien keskellä. Vihkitoimitus oli alun perin tarkoitus lähettää kankaalle kaupungintalon pihalle, mutta turvallisuussyistä suunnitelma peruttiin.  

Pariskunta pääsi naimisiin kuuden vuoden seurustelun jälkeen.­

Vihkimisen suorittanut pormestari Hélène Mandroux kertoi Guardianin mukaan saaneensa ennen toimitusta uhkauksia, joissa häntä kehotettiin muun muassa ”hankkimaan henkivartija”.

 

- Avioliitto ei ole poliittinen teko. Brunon ja Vincentin liitossa koemme edistysaskeleen yhteiskunnassa. Suuri syrjinnän aihe on katoamassa. Lääkärinä olen aina ollut sitä mieltä, että ihmisten syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella on väärin. Vincent Autin sanoo, että nyt rakkaus voittaa vihan ja voin vain yhtyä tähän, Mandroux totes Nouvel Observateur -lehdelle ennen häitä.

Vihitty pariskunta tapasi vuonna 2006 netissä ranskalaisen pop-tähden fanisivuilla, ja he ovat asuneet yhdessä seitsemän vuotta.  

Vincent Autin ja Bruno Boileau sanoivat tahdon Montpellierissä.­

 

Kun naisasioiden ministeri Najat Vallaud-Belkacem vieraili Montpellierissä viime syksynä, hän tapasi homojen oikeuksia pitkään ajaneen Autinin. Kun ministeri kysyi mieheltä, haluasiko tämä olla maan ensimmäinen homosulhanen, Autin soitti avopuolisolleen, joka suostui välittömästi kosintaan.

Vincent Aubin ja Bruno Boileau suutelivat seremonian päätteeksi Montpellierin kaupungintalon katolla.­

Naimisiinmenon jälkeen Montpellierin matkailutoimessa työskentelevä Autin ja virkamies Boileau toivovat voivansa myös adoptoida lapsen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?