Tästä Tukholman mellakat räjähtivät: Mies ammuttiin suomalaisen vaimon silmien edessä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tästä Tukholman mellakat räjähtivät: Mies ammuttiin suomalaisen vaimon silmien edessä

Tukholman rähinät alkoivat tilanteesta, jossa portugalilaistaustainen mies ammuttiin suomalaisen vaimonsa silmien alla. Asiasta kertoo suomalaisnaisen veli IS:lle.

Melakkapoliisit olivat paikalla Husbyssä keskiviikon ja torstain välisenä yönä suitsimassa levottomuuksia.­

23.5.2013 10:10 | Päivitetty 23.5.2013 10:16

Tukholman mellakat alkoivat viime viikon maanantain jälkeen, kun poliisi ampui kuoliaaksi 68-vuotiaan miehen tämän kotona Husbyn lähiössä Tukholman pohjoispuolella. Mies oli poliisin mukaan heilunut veitsen kanssa.

Seuraavana päivänä naapuruston väki raivostui miehen kohtelusta. He syyttivät poliisia liiallisesta väkivallan käyttämisestä tilanteen ratkaisussa.

Suomessa asuva Risto Kajanto kertoo, että hänen siskonsa on naimisissa poliisin luotiin kuolleen miehen kanssa.

– He olivat olleet jossain oluella lähiravintolassa. Joitain huligaaneja oli tullut haastamaan riitaa. Siskoni mies oli hakenut kotoa matkamuistopuukon, ei se mikään machete-veitsi ollut. Hän oli puolustanut vaimoaan, mutta ei ollut tehnyt puukolla mitään, ketään ei ollut vahingoitettu, Kajanto kertoo siskonsa kertomaa tapahtumista.

Ympäri Tukholman lähiöitä levinneet mellakat saivat alkunsa tapahtumista, joissa poliisi ampui suomalaisnaisen miehen.­

– Kun he olivat menneet kotiin, hetken päästä oli tullut poliisi ja sanonut että ovi pitää avata. He olivat luulleet että huligaanit ovat oven takana, eivätkä avanneet. Siskoni oli sanonut poliiseille, ettei täällä ole mitään hätää, kaikki on hyvin.

Kajannon siskoltaan kuuleman mukaan seuraavaksi poliisi tuli ovesta läpi.

– Ihan vaimon silmien edessä poliisi ampui aviomiehen. Tämähän on murha eikä työtapaturma, Kajanto syyttää.

Kajanto myöntää, että tilanne on epäselvä, mutta että tilanne ei hänen mielestään kuitenkaan oikeuta tällaisiin voimatoimiin. Erityisesti Kajantoa ihmetyttää, miten poliisi on joutunut käyttämään niin paljon voimaa pienikokoisen mieheen.

– Tämä on ylilyönti. Hän ei ollut millään lailla aggressiivinen. Olen tuntenut hänet monta vuotta ja asunutkin siellä, eikä hän ole koskaan käyttäytynyt aggressiivisesti. Ei ole sellaista temperamenttia että vaimoa tarvitsisi hakata tai naapurille antaa selkään.

Katujen varsilla näkyi palaneita autoja Husbyssä keskiviikkona.­

Kajannon mukaan hänen siskonsa on sokkitilassa. Häntä hoitaa diakoni, eikä sisko pysty antamaan vielä haastatteluja.

– Tämä on niin iso ylilyönti Ruotsin poliisilta, että tätä asiaa ei voi jättää selvittämättä.

Kajannon mukaan hänen 65-vuotias siskonsa on asunut Ruotsissa 70-luvulta lähtien, jolloin hän on tavannut myös portugalilaistaustaisen, 68-vuotiaan miehensä.

Kajantoa haastatteli ensimmäisenä Iltalehti päivän painettuun lehteensä.

Poliisilla erilainen versio tapahtumista

Poliisin mukaan useampi asukas oli soittanut ja kertonut 68-vuotiaan miehen liikkuneen kerrostalon ympärillä Husbyssä ja uhkailleen useita ihmisiä machete-veitsellä (viidakkoveitsellä). Poliisi yritti ensin puhelimen kautta saada miehen antautumaan. Kun tämä ei onnistunut, ovi murrettiin ja poliisi kertoi yrittäneensä jatkaa neuvotteluja miehen kanssa.

Ikkunalaseja on rikottu ympäri Husbytä.­

Kun tämä ei onnistunut, poliisi ampui julkisuuteen antamiensa tietojen mukaan viisi tai kuusi laukausta mieheen. Mies kuoli vammoihin matkalla sairaalaan tai sairaalassa. Poliisin mukaan miehen kanssa asunnossa oli nainen, jonka turvallisuus oli vaarassa. Naisella ei julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ollut fyysisiä vammoja.

IS ei tavoittanut jutun tiedotuksesta vastaavaa poliisia Ruotsista kommentteja varten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?