Ulkomaat

Tästä on kysymys Tukholman mellakoissa: "Giganttinen epäonnistuminen"

Julkaistu: , Päivitetty:

tukholman mellakat
Tukholman mellakoiden katalysaattoriksi on epäilty ampumisvälikohtausta. Perusongelmat on kuitenkin rakennettu lähiöiden sisälle.
Tämän verran Tukholman lähiöiden mellakoiden kulusta tiedetään:
  • 12. toukokuuta poliisi ampui kuoliaaksi 68-vuotiaan miehen tämän kotona Husbyn lähiössä Tukholman pohjoispuolella. Mies oli heilunut viidakkoveitsen kanssa.
  • Seuraavana päivänä naapuruston väki raivostui miehen kohtelusta. He syyttivät poliisia liiallisesta väkivallan käyttämisestä tilanteen ratkaisussa.
  • Sunnuntai-iltana 19. toukokuuta ja sitä seuranneena yönä levottomuudet Husbyssä alkoivat.
  • Maanantain ja tiistain välisenä yönä levottomuudet jatkuivat Husbyssä ja levisivät muihinkin Tukholman esikaupunkilähiöihin ympäri pääkaupunkia: Fittja, Rinkeby, Skarpnäck, Norsborg, Kista, Tensta ja Jakobsberg ainakin saivat osansa levottomuuksista.

Suurin osa ulkomaalaistaustaisia

Syy raivon nousemiseen voi olla edellä mainittu ampumistapaus. Taustalla on kuitenkin syvä kuilu lähiöissä asuvien ihmisten ja ympäröivän yhteiskunnan välillä.

Esimerkiksi Husbyn 12 000 asukkaasta reilut 60 prosenttia on syntynyt ulkomailla. Jos mukaan lasketaan Ruotsissa syntyneet lapset, joiden molemmat vanhemmat ovat ulkomaalaisia, prosenttiosuus on jo 85.

Työllisyystilanne on lähiöissä heikko, paljon heikompi kuin Ruotsissa yleensä. Sama on koulutuspuolella. Esimerkiksi Husbyssä joka viides 16-19-vuotiaasta on vailla työtä tai koulutuspaikkaa."Lähiöissä giganttinen epäonnistuminen"

Sosiaalinen eriarvoisuus on ollut nähtävillä vuosikausien ajan, mutta Ruotsissa asialle ei ole tehty mitään.

Ruotsin suurimman sanomalehden Aftonbladetin arvostetun kolumnistin Lena Mellinin mukaan kysymys ”giganttisesta epäonnistumisesta”. Lähiöt ovat gettoutuneet, ja Mellinin mielestä syyllisiä ovat vuosien varrella silmänsä ongelmilta ja niiden hoitamiselta sulkeneet poliitikot.

- Valitettavasti kysymys on pitkäaikaisesta laiminlyönnistä.

- Pitkään aikaan ei edes saanut sanoa, että sellainen kaupunginosa, jossa asuu 114 kansallisuuden edustajia, tarvitsee toisenlaisia resursseja ja toimia [ongelmien ratkaisemiseen] kuin sellainen, jossa asuu vain kourallinen [ulkomaalaisia]. Mellin kirjoitti Aftonbladetissa toisen mellakkayön jälkeen tiistaiaamuna.

- Sen sijaan siirtolaisvaltaiset alueet esitettiin mielenkiintoisina retkikohteina, joissa voi ostaa edullisia vihanneksia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat