Ulkomaat

"Maailmanhistorian pahin tornado" - katso kuvat ja video Oklahoman tuhosta

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

tornado
Oklahomassa paikoin täydellistä tuhoa aiheuttanut tornado on saanut lisänimekseen ”maailmanhistorian pahin tornado”. Tiedemiesten mielestä väite on perusteltu.
Mooren lähiötä Oklahoma Cityn kupeessa Yhdysvaltain etelässä maanantaina moukaroinut tornado ei ollut kooltaan maailman suurin, tuhovoimaltaan voimakkain tai edes kestoltaan pitkäikäisin. Kuitenkin kun nämä kaikki kolme ominaisuutta niputetaan yhteen, väite maailman pahimmasta tornadosta on totta, kirjoittaa mm. maailman suurin tiedeyhteisö Smithsonian-instituutti.


Tuulen nopeus

Uutistoimistot raportoivat paikallisiin lähteisiin viitaten, että Oklahoman tornadon tuulen nopeus oli voimakkaimmillaan 320 kilometriä tunnissa eli 89 metriä sekunnissa.

Myrskyistä tarkkaa kirjaa pitävä Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimuslaitos National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, kertoo, ettei tuo lukema vielä riitä ennätykseen. Kovimmat mitatut ilmavirtaukset olivat tornadossa, joka iski samalle alueelle Oklahomassa - juuri samaisen Mooren pohjoispuolelle – toukokuussa 1999. Siinä tuulen nopeus oli 486 kilometriä tunnissa eli 135 metriä sekunnissa.


Suomen Ilmatieteen laitoksen mukaan yleensä tornadojen vahinkoja mitataan maailmalla yleisimmin käytössä olevan Fujita-asteikon perusteella. Siinä toteutuneiden vahinkojen perusteella arvioidaan tuhon voimakkuus pyörteessä. Asteikossa on kuusi eri luokkaa, F0-F5, joista viimeksi mainittu on voimakkain.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla taulukossa on esitetty Ilmatieteen laitoksen käyttämä asteikko. Siinä pyörteestä on käytetty Suomessa tutumpaa trombi-nimitystä. Yhdysvalloissa vastaavaa ilmiötä kutsutaan tornadoksi.

Luokka Arvioitu suurin tuulen nopeus Määritelmä Vaikutus
F0 18-32 m/s Heikko trombi Savupiippuihin vaurioita, puista katkeaa oksia, heikkojuuriset puut kaatuvat, kyltit ja liikennemerkit vaurioituvat.
F1 33-49 m/s Kohtalainen trombi Repii irti kattojen pintaa, parakit ja asuntovaunut siirtyvät perustuksiltaan tai kaatuvat kumoon, siirtää liikkuvia autoja sivusuunnassa.
F2 50-69 m/s Merkittävä trombi Katot repeytyvät irti taloista, parakit ja asuntovaunut hajoavat, tavaravaunut kaatuvat kumoon, suuret puut katkeavat tai irtoavat juurineen, kevyet esineet lentävät ilmassa kuin ammukset.
F3 70-92 m/s Ankara trombi Katot ja osa seinistä repeytyy irti lujatekoisistakin taloista, junat kaatuvat, useimmat puut metsässä irtoavat juurineen, raskaat autot nousevat ilmaan.
F4 93-116 m/s Tuhoisa trombi Lujatekoiset talot maan tasalla, heikoilla perustuksilla olevat talot lentävät jonkun matkan päähän, heittää autoja, suuret esineet lentävät ilmassa kuin ammukset.
F5 117-142 m/s Äärimmäisen voimakas trombi Vahvat puutalot nousevat perustuksiltaan ja kulkeutuvat huomattavien matkojen päähän ja hajoavat pieniksi palasiksi, auton kokoisia esineitä lentää ilmassa yli 100 m, kaarna irtoaa puista.

Pyörteen koko

Maanantain tornadon voimasta teki poikkeuksellisen sen massiivinen koko. Pyörrepatsaan leveys maanpinnalla oli joidenkin raporttien mukaan jopa kolme kilometriä. Tavallisesti tornadojen kosketuspinta maahan on huomattavasti kapeampi. NOAA:n tilastoissa ennätystä tässä luokassa pitää Nebraskan Hallamissa vuonna 2004 maakosketuksen ottanut jättiläispyörre, jonka halkaisija oli jopa neljä kilometriä.


Maakosketuksen kesto

Kolmas tekijä Oklahoman pyörteen valtavaan tuhovoimaan oli sen maakosketuksen pitkä kesto. Se jyräsi kaiken tieltään 40 minuutin ajan. Yleensä tornadot ottavat vain lyhyesti kontaktin maahan. NOAA:n tilastoissa ennätystä tässä luokassa pitää surullisenkuuluisa kolmen osavaltion tornado vuodelta 1925. Se raivosi Missourista Illinoisin kärjen yli Indianaan asti kolmen ja puolen tunnin ajan.


Tuulennopeus, maakosketuksen kesto ja tuhoalueen leveys yhdessä tekevät Oklahoman maanantaisesta tornadosta siis maailman pahimman tai yhden maailman pahimmista tornadoista. Ainakaan toistaiseksi se ei kuitenkaan ole inhimillisten menetysten mittarilla maailman tuhoisin. Uutistoimisto Reutersin tuoreimman päivityksen mukaan kuolleita on ainakin 91. Kolmen osavaltion tornado vuodelta 1925 tappoi 695 ihmistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt