Kreikassa lama ajaa nuoret takaisin äidin helmaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kreikassa lama ajaa nuoret takaisin äidin helmaan

Monet kreikkalaiset ovat lähteneet ulkomaille paremman elämän perässä, mutta osa maahan jääneistä nuorista on joutunut rahapulassa muuttamaan takaisin vanhempien luokse.

- Vaikka osa nuorista muuttaa omilleen, he palaavat lopulta perheensä luo, sanoo Matoula Dovinou, ateenalainen 38-vuotias äiti.

20.5.2013 19:24

Suositussa kreikkalaisessa tv-mainoksessa nuori mies ylpeilee asuvansa "itsenäisesti" vanhempiensa ullakolla ja istuu häpeilemättä äitinsä tekemän aterian ääreen.

- Viisi vuotta sitten mainoksen miestä olisi haukuttu idiootiksi, sanoo kännykkämainoksen takana oleva luova johtaja George Adamantides.

Aikaisemmin Kreikassa vitsailtiin aikuisista, varsinkin miehistä, jotka asuvat vanhempiensa luona.

Kreikan synkkä taloustilanne ja työttömyys ovat pakottaneet nuoret muuttamaan elämäntyyliään. Kreikassa 15–24-vuotiaiden työttömyysaste on yli 64 prosenttia.

Adamantidesin mukaan mainoksen oli alun perin tarkoitus olla ironinen kuvaus ovelista nuorista, jotka elävät vanhempiensa kustannuksella.

- Loppujen lopuksi mainos vastasikin aika hyvin nykypäivän todellisuutta, sanoo Adamantides.  

Nuoret parit lykkäävät yhteenmuuttoa

Heikon sosiaaliturvan takia perheen merkitys on ollut perinteisesti suuri Kreikassa.

Vaikka perhesiteet ovat olleet tiiviit, nuoret aikuiset ovat silti pyrkineet muuttamaan pois kotoa ja itsenäistymään.

Nyt kreikkalainen yhteiskunta on tullut siihen pisteeseen, että takaisin vanhempien luo muuttamista brändätään jo elämäntapavalintana, pohtii sosiologi Laura Maratou-Alipranti.

- Vanhempien kanssa asuminen ei ole enää noloa. Nykyisin mainoksissa näkee perheaterioita ja ruoanlaittoa. Kreikkalaiset ovat muuttumassa, hän sanoo.

Myös nuorilla pareilla on ollut aiemmin tapana muuttaa saman katon alle jo ennen naimisiinmenoa. Maratou-Aliprantin mukaan kuudetta vuotta jäytävä kriisi on kuitenkin muuttamassa trendiä.

Parit jäävät asumaan vanhempiensa luokse, sillä rahat eivät riitä kahdestaan elämiseen.

Maratou-Aliprantin mukaan pitkittynyt talouskriisi on vahvistanut ennestään perheiden yhteishenkeä.

Äidit lähettävät rahan sijasta sapuskaa

Vaikka vapauteen tottuneet nuoret palaisivat lapsuudenkotiin vastahakoisesti, jotkut osaavat ottaa tilanteesta ilon irti.

- Meistä vanhemmista on ihanaa, että lapsemme palaavat kotiin. Vaikka osa nuorista muuttaa omilleen, he palaavat lopulta perheensä luo, sanoo Matoula Dovinou, ateenalainen 38-vuotias äiti.

Kaikki vanhemmat eivät ole vielä saaneet lapsiaan takaisin kotiin. Uuden liikeidean ansiosta heillä on silti mahdollisuus hemmotella itsenäisesti asuvaa jälkikasvuaan.

Perheyritys Vanakias kuljettaa opiskelijoille ja nuorille heidän äitiensä rakkaudella tekemää sapuskaa.

Dovinou käyttää ruokalähetin palveluita pitääkseen huolta pojastaan, joka opiskelee ensimmäistä vuotta yliopistossa Patrasissa Länsi-Kreikassa.

- Kotiruoan lähettäminen on ehdottomasti terveellisempää ja halvempaa kuin viikkorahan antaminen, Dovinou sanoo.

Paluu vanhempien nurkkiin saattaa lopettaa rahahuolet, mutta mainosmies Adamantides ei usko sen olevan helppo päätös.

- Emme saisi unohtaa, kuinka raskasta on huomata olevansa tilanteessa, jossa joutuu palaamaan vanhempien luo asumaan, Adamantides muistuttaa.

 

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?