Pohjois-Korealta odotetaan lisää ohjuslaukauksia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

"Pohjois-Korea jatkaa ohjuskokeita lähitulevaisuudessa"

Pohjois-Korean laukaisut ovat ilmeisesti osa sotaharjoituksia.

Ban Ki-moon varoitti sunnuntaina Pohjois-Korean tilanteen kärjistymisestä.

20.5.2013 7:48

Pohjois-Korea jatkaa ohjuskokeitaan lähitulevaisuudessa, arvioi Etelä-Korean puolustusministeriö. Japaninmerelle laukaistiin viikonloppuna neljä lyhyen matkan ohjusta.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon varoitti tilanteen kärjistymisestä, kun Pohjois-Korea laukaisi viimeisimmän ohjuksen itärannikoltaan sunnuntaina.

– On aika jatkaa neuvotteluita ja liennyttää jännitteitä. YK haluaa auttaa, eteläkorealainen Ban sanoi Venäjän-vierailullaan.

Kim Jong-unin hallinto torjuu neuvottelut maiden yhteisen talousalueen Kaesongin tulevaisuudesta ja syyttää Etelä-Koreaa juonittelusta.

Kaesong on ollut Koreoiden välisen vakauden mittari. Pohjoiskorealaiset työntekijät poistuivat alueelta viime kuussa.

Kireyttä koko kevään

Korean niemimaan tilanne on ollut kireä Pohjois-Korean helmikuussa tekemän kolmannen ydinkokeen jälkeen.

Aiemmin keväällä Pohjois-Korea valmistautui laukaisemaan kaksi keskimatkan Musudan-ohjusta. Ohjukset olivat useita viikkoja laukaisuvalmiudessa Pohjois-Korean itärannikolla, mutta maa päätti siirtää ne pois valmiusasemista.

Pohjois-Korea on talven ja kevään aikana uhitellut Etelä-Korealle ja etenkin Yhdysvalloille uhkaamalla sotavoimallaan ja julkaisemalla erikoisia propagandavideoita YK:n asettamista pakotteista ja Etelä-Korean ja Yhdysvaltain yhteisistä sotaharjoituksista raivostuneena.

Maa katkaisi suhteet kokonaan eteläiseen naapuriinsa ja muun muassa sulki Koreoiden yhteisen teollisuusalueen.

Huhtikuussa Pohjois-Korea vaati YK:n pakotteiden poistamista, jotta se suostuu keskusteluihin maiden kanssa. Pohjoinen myös vaati, että Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen on lopetettava yhteiset "ydinsotaharjoitukset". Etelä-Korea hylkäsi vaateet saman tien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?