Krikettitähti pärjäsi Pakistanin historiallisissa vaaleissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Krikettitähti pärjäsi Pakistanin historiallisissa vaaleissa

Pakistanilaiset äänestivät lauantaina historiallisissa parlamenttivaaleissa väkivallan uhka harteillaan. Taleban uhkaili erityisesti naisia.

Nawaz Sharifin kannattajat riemuitsevat Pakistanissa.­

11.5.2013 23:37

Taleban-liikkeen pelotteluista ja lähes 20 kuolonuhrista huolimatta äänestysprosentti vaikutti nousevan korkeaksi. Pakistanissa on 86 miljoonaa äänioikeutettua.

Alustavien tulosten mukaan entinen pääministeri Nawaz Sharif oli voittamassa vaalit.

Entinen pääministeri Nawaz Sharif äänestämässä.­

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi oli nousemassa entisen krikettitähden Imran Khanin puolue. Mikään puolue ei kuitenkaan ollut tv-kanavien tulosten mukaan saamassa enemmistöä parlamenttiin.

Vaalit olivat historialliset, sillä valta oli siirtymässä siviilihallinnolta toiselle ensimmäistä kertaa historiassa. Maan historiaa ovat leimanneet sotilasvallankaappaukset ja -hallinnot.

Päivän päätteeksi keskusvaalilautakunta ilmoitti kuitenkin uudesta äänestyksestä kymmenillä äänestyspaikoilla maan suurimmassa kaupungissa Karachissa.

Päätös uudesta äänestyksestä tehtiin vaalivilppisyytösten takia. Lautakunta ei omien sanojensa mukaan onnistunut järjestämään kaupungissa vapaita vaaleja.

Äänestyksen alkaminen myöhästyi tunteja monin paikoin, minkä takia äänestys jatkui suunniteltua pidempään.

Naisia komennettiin pysymään kotona

Taleban-liike oli ennen vaaleja uhannut käyttävänsä väkivaltaa ja varoittanut ihmisiä pysymään poissa äänestyspaikoilta. Liikkeen mielestä länsimainen demokratia on islaminvastaista.

Paikalliset kertoivat, että Talebanin vahvalla alueella Waziristanissa moskeijan kovaäänisissä kiellettiin naisia lähtemästä kotoa äänestämään.

Päivän levottomuuksissa kuoli ainakin 17 ihmistä. Heistä 11 sai surmansa ja kymmeniä haavoittui pommi-iskussa Karachissa. Lisäksi kaupungissa räjähti kolmesti uudelleen, ja eri puolilla kuultiin laukauksia.

Kolme kuoli tulitaistelussa maan lounaisosassa Baluchistanissa. Lisäksi moottoripyörällä ajaneet asemiehet tappoivat kaksi ihmistä lähellä äänestyspaikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?