Ulkomaat

Päätoimittajalta: Miksi media vaikeni?

Julkaistu: , Päivitetty:

Kommentti
Vaikka median perustehtävänä on tiedon julkistaminen, ei sen panttaaminen, siepatun suomalaisparin turvallisuus ajoi kaiken muun edelle, kirjoittaa IS:n vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kiitteli eilisiltaisessa tiedotustilaisuudessaan suomalaista mediaa pidättyväisyydestä kaappauksen aikana.

Ilta-Sanomat oli yksi niistä ilmeisen monesta tiedotusvälineestä, joiden tiedossa olivat panttivankien henkilöllisyydet ja taustat hyvin pian sieppauksen jälkeen. Myös Atte Kalevan sotilasura ja asema terrorismin tutkijana oli IS:n tiedossa.

Ilta-Sanomat kuitenkin pidättäytyi muun median tapaan näiden tietojen julkaisemisesta ulkoministeriön ja omaisten pyynnöstä. Ulkoministeriön näkemyksen mukaan julkisuus ja ennen muuta henkilöllisyyksien paljastaminen olisivat voineet vaarantaa mahdolliset vapauttamisponnistelut ja pahimmassa tapauksessa jopa panttivankien hengen. Internetin kautta tiedot panttivankien taustoista – erityisesti terrorismiin erikoistuneesta ammattisotilaasta – olisivat hyvin mahdollisesti voineet levitä sieppaajille.

Vaikka median perustehtävänä on tiedon julkistaminen, ei sen panttaaminen, tässä tapauksessa suomalaisavioparin turvallisuus ajoi kaiken muun edelle. Suomalaisen median menettely oli poikkeuksellinen, mutta ei ainutlaatuinen: ihmishenkien suojaamiseksi on aikaisemminkin menetelty vastaavalla tavalla.

Ilta-Sanomille lähetettiin viikko sitten jemeniläisestä sanomalehdestä myös kaksi hyvin klassista panttivankikuvaa suomalaisavioparista. Kuvat olivat ilmeisesti ensimmäiset ja siihen mennessä ainoat valokuvat pariskunnasta vankeudessa.

IS toimitti kuvat oma-aloitteisesti ulkoministeriön kautta siepattujen omaisille, jotta nämä näkisivät kuvat ensin. Omaiset vetosivat Ilta-Sanomiin, ettei lehti julkaisisi kuvia. Omaisten pyynnöstä IS pidättäytyi julkaisemasta kuvia toistaiseksi. Nyt kuvat ovat esillä tämänpäiväisessä Ilta-Sanomien lehtiversiossa.

Atte ja Leila Kaleva ovat onnellisesti vapaudessa, joten kuvien julkaisemiselle ei ole enää esteitä.

Kirjoittaja on Ilta-Sanomien kustantaja ja vastaava päätoimittaja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt