140 päivän koettelemus alkoi elektroniikkamyymälästä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

140 päivän koettelemus alkoi elektroniikkamyymälästä

Suomalainen aviopari ja itävaltalainen olivat lähes puoli vuotta panttivankeina.

Jemeniläisiä kaupan edustalla, josta suomalaiset ja itävaltalaismies siepattiin joulukuussa Sanaassa.

9.5.2013 22:10 | Päivitetty 10.5.2013 7:33

Suomalaisaviopari Atte ja Leila Kaleva ja itävaltalainen 26-vuotias Dominik Neubauer siepattiin Jemenin pääkaupungissa Sanaassa 21. joulukuuta. Atte Kaleva oli opiskelemassa Sanaassa, ja hänen vaimonsa oli vierailulla maassa.

Sieppauksen silminnäkijät kertoivat, miten aseistautuneet miehet sieppasivat kolme panttivankia Sanaan keskustassa elektroniikkamyymälästä. Sieppaajat pakottivat kolmikon autoon.

Sieppauksesta ei saatu alussa virallista vahvistusta. Myöskään sieppaajista ei ollut tietoa.

Huhut lunnaista alkoivat levitä

Muutama päivä sieppauksen jälkeen Jemenin sisäministeriön lähde kertoi uutistoimisto Reutersille, että siepatut olivat jemeniläisheimolla, joka vaati siepatuista lunnaita. Viranomaiset kertoivat tunnistaneensa kaappausauton.

Leila Kaleva ja Atte Kaleva.

Suomen ulkoministeriö vahvisti, että sen edustaja oli saapunut Jemeniin ja aloittanut sieppauksen selvittämisen.

Uutistoimisto Reutersin tietojen siepatut olivat paikallisen heimon vankeina Khawlanin kaupungissa parikymmentä kilometriä Sanaasta itään.

Uutistoimisto AFP:n mukaan sieppauksen syynä olivat heimon maakiistat hallituksen kanssa.

Puheet al-Qaidasta alkoivat

Tammikuun puolivälissä Suomen ja Itävallan edustajat tapasivat Jemenin presidentin Abdo Rabb Mansour Hadin. Hän sanoo, että kolmikon sieppauksen takana ovat terroristit.

Dominik Neubauer vapauttamisen jälkeen.

Tammikuun puolivälissä Reuters kertoi, että heimojen edustajat olivat myyneet siepatut terroristijärjestö al-Qaidalle. Siepatut olisi siirretty Baydan maakuntaan etelään.

Jemeniläislähteiden mukaan kauppasumma kolmikosta olisi 30 miljoonaa Jemenin rialia. Itävaltalaislehdet muunsivat summan virheellisesti 8,4 miljoonaan euroon.

Pari päivää tämän jälkeen AFP kertoi siepattujen olevan al-Qaidaan liitetyn heimon hallussa.

Itävaltalainen uhkausvideolla

Helmikuun lopussa Youtubessa julkaistiin video, jossa siepattu itävaltalainen vetoaa toteuttamaan hänen sieppaajiensa vaatimukset tai hänet tapetaan seitsemän päivää julkaisuista.

Siepatut saapuivat Wieniin Itävaltaan.

Suomalaisista panttivangeista ei julkaistu vastaavaa videota. Heistä ei ulkoministeriön tietojen mukaan ole tehty lunnasvaatimuksia.

Maaliskuun lopussa Jemenin sisäministeri kertoo, että kaksi sieppauksesta epäiltyä on pidätetty. Ministeri ei vastannut, oliko sieppauksen takana al-Qaida vai heimo.

Jemenin presidentti tapasi maaliskuun lopussa Sanaassa ulkoministeri Erkki Tuomiojan. Hän vakuutti, että siepatut vapautetaan vaikka voimaa käyttäen.

Siepatuista saatiin uutta tietoa huhtikuun lopussa, jolloin jemeniläinen toimittaja kertoi nähneensä maassa siepatut suomalaiset.

Ylelle asiasta kertoi Yemen Post -lehden päätoimittaja Hakim Almasmari. Hänen mukaansa suomalaiset olivat vaikuttaneet hyväkuntoisilta. Almasmari sanoi, että siepatut olivat al-Qaidan hallussa.

Suomalaiset Omanin pääkaupungissa Muscatissa vapautuksen jälkeen.

Suomen viranomaiset kiittivät torstain tiedotustilaisuudessa lämpimästi myös vapautettujen läheisiä, jotka suuresta huolesta huolimatta ovat toimineet rauhallisesti koko 140 päivän koettelemuksen ajan.

Katso video: Hän todisti suomalaisten sieppauksen.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?