Syyria uhkaa kostaa Israelille - laajeneeko sota? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Syyria uhkaa kostaa Israelille - laajeneeko sota?

Israelin epäillyt ilmaiskut Syyriaan voivat johtaa sodan laajenemiseen.

Iranilaiset ja syyrialaiset opiskelijat kantavat Syyrian presidentti Bashar Al-Assadin kuvalla varustettua lippua Israelin vastaisessa mielenosoituksessa YK:n toimiston edessä Teheranissa Iranissa.­

6.5.2013 17:27

Tilanne muuttuu entistä vaarallisemmaksi, jos Syyrian armeija laukaisee Israeliin ohjuksia.

– Jokaisen tällaisen askeleen jälkeen on aina vaara, että tilanne eskaloituu. Kysymys on siitä, vastaako Syyria tai Hizbollah jollain lailla. Tästä ei ole ollut vielä merkkejä – paitsi sanallisia, sanoo Lähi-idän asiantuntija, professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Presidentti Bashar al-Assadin hallinto kertoi maanantaina kostavansa Israelille mutta päättävänsä toimista myöhemmin. Viranomaisten mukaan ohjukset ovat laukaisuvalmiina.

Israelin ilmavoimien on väitetty tehneen kolme iskua Syyriaan tämän vuoden aikana. Viikonloppuisissa iskuissa kuoli opposition mukaan ainakin noin 40 sotilasta, mutta varmaa tietoa uhrien määrästä ei ole.

Israelilaislähteiden mukaan kohteena olivat asekuljetukset Libanoniin Hizbollah-liikkeelle, joka taistelee juutalaisvaltiota vastaan. Israelin uskotaan iskeneen Syyriaan aiemminkin, ainakin vuonna 2007. Silloin hyökkäys tehtiin epäiltyyn ydinlaitokseen.

– Syyrian jatkuvasti muuttuvat olosuhteet koetaan Israelissa vaaratekijäksi. Tämä liittyy aseiden siirtämiseen Libanoniin Hizbollahille, Juusola toteaa.

Israelilta viesti al-Assadille

Israelilaislehtien mukaan pääministeri Benjamin Netanjahu on viestittänyt al-Assadille, että ilmaiskuilla ei yritetä puuttua sisällissotaan, vaan estää asetoimitukset Hizbollahille.

– Tällaiset toimet antavat kuitenkin al-Assadin hallinnolle hyvän mahdollisuuden väittää, että Israel mukana oppositiossa, Juusola sanoo.

Al-Assadin kaatuminen heikentäisi Hizbollahia. Liike ei enää välttämättä saisi aseita Iranista, koska niitä on kuljettu Libanoniin enimmäkseen Syyrian kautta. Syyrian presidentin tukeminen on myös syönyt Hizbollahin kannatusta.

– Jos tämä laajenee vielä sunni- ja shiiamuslimien vastakkainasetteluksi, niin siinä Hizbollahilla on paljon hävittävää. Se uhkaisi heidän koko asemaansa, Juusola pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?