Huippuvaarallinen "Natsimorsian" oikeuden eteen - näistä julmista teoista häntä syytetään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Huippuvaarallinen "Natsimorsian" oikeuden eteen - näistä julmista teoista häntä syytetään

Münchenissä tänään alkanut oikeusjuttu on Saksan merkittävimpiä sitten 1970- ja 1980-luvun suurten terrorismioikeudenkäyntien.

6.5.2013 6:38 | Päivitetty 6.5.2013 11:34

Münchenissä on alkanut oikeudenkäynti uusnatsiryhmän johtajaa vastaan. Beate Zschäpeä syytetään osallisuudesta kymmenen ihmisen murhaan. Uhrit olivat pääosin turkkilaistaustaisia.

Syytetty tuotiin oikeudenkäyntiin panssaroidussa ajoneuvossa ja tuomioistuinrakennusta vartioitiin tiukasti.

Oikeustalon edustalle oli kerääntynyt joukko äänekkäitä mielenosoittajia.

Zschäpe on ainoa eloonjäänyt kolmikosta, joka teki murhien lisäksi pommi-iskuja ja pankkiryöstöjä eri puolilla Saksaa.

Saksan poliisia on arvosteltu jyrkästi, koska se ei osannut yhdistää kolmikkoa rikoksiin. Ensimmäinen murha tehtiin vuonna 2000, ja rikosten sarja paljastui vasta vuonna 2011.  

"Natsimorsian"

Syytettyjen penkille astuu muukalaisvihamielinen uusnatsi Beate Zschäpe, 38, ja hänen neljä epäiltyä rikostoveriaan. Syytteen mukaan Zschäpe oli päätekijöitä terrorikampanjassa, joka johti yhdeksän siirtolaistaustaisen ihmisen ja yhden poliisin murhaan, tuhoisaan pommi-iskuun ja viiteentoista pankkiryöstöön Saksassa vuosina 2000-2007.

Zschäpeä on kutsuttu saksalaislehdistössä "Natsimorsiameksi", koska hän on seurustellut kahden epäillyn rikostoverinsa, Uwe Mundlosin ja Uwe Böhnhardtin kanssa.

Heidän sanotaan tehneen itsemurhan ennen kuin poliisi löysi heidät palaneesta asuntoautosta vuonna 2011. Itsemurha herättää epäilyksiä, koska miehet olivat jo 13 vuoden ajan onnistuneet pakoilemaan poliisia. Bild-lehden mukaan miehet olisivat kuolleet rintaan ammuttuun kiväärinluotiin. Lisäksi asuntoauto olisi räjähtänyt liekkeihin vasta itsemurhien jälkeen.

Zschäpe antautui poliisille päivä tovereidensa itsemurhan jälkeen. Äkillisen antautumisensa vuoksi hänen epäillään työskennelleen tiedustelupalvelun ilmiantajana. Bild-lehden mukaan nainen olisi suostunut poliisin vasikaksi lieventääkseen omaa tuomiotaan.

Beate Zschaepe arkistokuvassa.

Oikeudenkäynnin piti alkaa jo viime kuussa, mutta sitä lykättiin arvosteluryöpyn jälkeen. Yksikään turkkilainen media ei olisi päässyt seuraamaan oikeudenkäyntiä, vaikka suurin osa uhreista oli turkkilaistaustaisia.

Monen on vaikea niellä sitä, että Zschäpen ja hänen tovereidensa perustama natsiryhmä NSU oli jo pitkään ollut tiedustelu- ja turvallisuuselinten seurannassa. Uhrien asianajajat väittävät, että viranomaiset jopa tukivat NSU:n toimintaa, jos eivät suoraan niin ainakin epäsuorasti.

Rasististen murhien uhrit

Uusnatsiryhmä NSU syyllistyi esitutkinnan mukaan järjestelmälliseen terrorikampanjaan ympäri Saksaa vuosina 2000-2007. Tässä lista veriteoista.

9. syyskuuta 2000: Turkkilainen kukkakauppias Enver Simsek, 38, ammutaan työpaikallaan Nürnbergissä.

19. tammikuuta 2001: Pommi räjähtää iranilaisessa elintarvikeliikkeessä Kölnissä. Omistajan 19-vuotias tytär saa vakavia vammoja.

13. kesäkuuta 2001: Uwe Mundlos ja Uwe Böhnhardt ampuvat turkkilaisen Abdurrahim Özüdogrun, 49, tämän ompelimossa Nürnbergissä.

27. kesäkuuta 2001: Kauppias Süleyman Tasköprü, 31, kuolee useisiin päähän ammuttuihin luoteihin Hampurissa.

29. elokuuta 2001: Mundlos ja Böhnhardt ampuvat vihanneskauppias Habil Kilicin, 38, Münchenissä.

25. helmikuuta 2004: Ryhmä tappaa pikaruokamyyjä Yunus Turgutin, 25, Rostockissa.

9. kesäkuuta 2004: Nauloja sisältävä pommi räjähtää turkkilaisen kampaamon edessä Kölnissä. 22 ihmistä haavoittuu.

9 . kesäkuuta 2005: Ismail Yasar, 50, murhataan kebapravintolassa Nürnbergissä.

15. kesäkuuta 2005: Kreikkalainen Theodoros Boulgarides, 41, ammutaan lukkoliikkeessään Münchenissä.

4. huhtikuuta 2006: Mundlos ja Böhnhardt tappavat kioskiyrittäjä Mehmet Kubasikin, 39, Dortmundissa.

6. huhtikuuta 2006: Halit Yozgat, 21, kuolee luoteihin nettikahvilassaan Kasselissa.

25. huhtikuuta 2007: Poliisikonstaapeli Michele Kiesewetter, 22, ammutaan kuoliaaksi. Hänen työtoverinsa haavoittuu vakavasti. Ismail Yozgat menetti poikansa NSU:n murhaiskussa. Lue lisää aiheesta päivän painetusta Ilta-Sanomista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?