Vankilassa istuvalle toimittajalle YK:n lehdistönvapauspalkinto - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vankilassa istuvalle toimittajalle YK:n lehdistönvapauspalkinto

Etiopiassa terrorismista tuomittua naistoimittajaa kiitetään hänen poikkeuksellisesta rohkeudestaan.

Reeyot Alemu

19.4.2013 19:52

Etiopialainen naistoimittaja Reeyot Alemu on voittanut YK:n kulttuurijärjestö Unescon vuosittain jakaman lehdistönvapauspalkinnon, Guillermo Cano World Press Freedom Prizen.

Riippumattomista kansainvälisistä media-alan ammattilaisista koostunut palkintoraati perusteli valintaansa Alemun ”poikkeuksellisella rohkeudella, lujuudella ja antaumuksella ilmaisunvapautta puolustavassa taistelussa”.Raati kiinnitti erityisesti huomiota Alemun osallistumiseen useiden riippumattomien julkaisujen tekemiseen. Hän on kirjoittanut kriittisesti poliittisista ja yhteiskunnallisista aiheista, tarttuen erityisesti köyhyyden syihin ja tasa-arvoasioihin.

Useille julkaisuille työskennellyt Alemu perusti vuonna 2010 oman kustannusyhtiönsä ja Change-nimisen, kuukausittain ilmestyvän aikakauslehden. Myöhemmin molemmat on suljettu.

Vuonna 2011 Alemu pidätettiin hänen työskennellessään kolumnistina Feteh -nimisessä valtakunnallisessa viikkolehdessä. Alemua syytettiin Etiopian tiukan terrorismilainsäädännön rikkomisesta. Oikeudenkäynnissä todisteena häntä vastaan käytettiin hänen sähköpostikirjeenvaihtoaan opposition tukijoiden kanssa ja yhteydenpitoa Etiopian oppositiota tukevan amerikkalaisen uutissivuoston kanssa. Oikeudessa käsiteltiin myös häneen yhdistettyä hallituksenvastaista graffitimaalausta ja selittämättömiä pankkitapahtumia.

Tammikuussa 2012 oikeus tuomitsi Alemun 14 vuodeksi vankilaan terrorismista. Saman vuoden elokuussa osa syytteistä kuitenkin hylättiin, ja tuomio lyheni viiteen vuoteen. Tuomio on saanut osakseen kansainvälistä kritiikkiä. Viime vuonna Alemu voitti myös naistoimittajajärjestö IWMF:n palkinnon journalistisesta rohkeudesta. Aiemmin järjestölle antamassaan haastattelussa Alemu kertoi periaatteensa olevan ”totuuden kertominen, oli se sitten riskialtista tai ei”.

- Koska Etiopiassa on paljon epäoikeudenmukaisuutta ja sortoa, on minun tuotava se esiin ja vastustettava sitä artikkeleissani, Alemu sanoi tuolloin.

Unescon lehdistönvapauspalkinto on jaettu vuodesta 1997 alkaen. Sen saa vuosittain henkilö tai yhteisö, joka on merkittävästi parantanut tai puolustanut ilmaisunvapautta maailmalla, erityisesti siellä jossa se on vaarallista. Palkinto jaetaan Maailman lehdistönvapauden päivän juhlallisuuksien yhteydessä Costa Ricalla toukokuun 3. päivä.

Unesco julkaisee toukokuun alussa Ilta-Sanomien Sana on vapaa -sarjan artikkeleita kaikilla YK:n virallisilla kielillä, muun muassa kiinaksi ja arabiaksi. Sarjassa kerrottiin yhteensä 80 tarinaa vangituista, vainotuista tai surmatuista toimittajista ympäri maailmaa. Voit lukea jutut suomeksi täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?