Venäjä ampui avaruuteen raketin täynnä eläimiä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä ampui avaruuteen raketin täynnä eläimiä

Tarkoitus on pohjustaa mahdollisesti miehitettyjä Mars-lentoja tulevaisuudessa.

19.4.2013 18:40 | Päivitetty 19.4.2013 18:43

Venäjä laukaisi perjantaina avaruuteen aluksen, jonka miehistönä on kymmeniä jyrsijöitä, matelijoita, nilviäisiä, pieneliöitä ja kasveja.

Alus kiertää Maata kuukauden päivät. Lennon aikana tutkijat seuraavat eläinten elintoimintoja ja oloja aluksen sisällä sekä tekevät kymmeniä tieteellisiä kokeita.

Lennon tarkoituksena on pohjustaa mahdollisia miehitettyjä Mars-lentoja tulevaisuudessa.

- Tarkoituksena on ennen kaikkea selvittää, miten elimistömme sopeutuu painottomuuteen ja mitä voisimme tehdä, jotta kestäisimme pitkät avaruuslennot, sanoi tutkija Valeri Abrashkin valtiontelevision haastattelussa.

Venäjä on lähettänyt eläimiä avaruuteen ennenkin, mutta tämä lento on pisin laatuaan. Projektiin osallistuu myös joukko ulkomaisia tutkijoita.

- Tällaista biologista tutkimusta on tehty (Yhdysvaltain avaruushallinnon) Nasan ja Venäjän yhteistyönä viimeiset 40 vuotta. Jokaisessa projektissa on kuitenkin ainutlaatuinen fokus, kuten lennon pituus tai lajit, jotka valitaan mukaan, sanoi Nasan tutkija Nicole Rayl nettisivusto space.comille.

Bion-M-kapselin miehistöön kuuluu muun muassa liskoja, etanoita, gerbiilejä ja hiiriä. Tutkijoita kiinnostaa esimerkiksi se, miten painottomuus ja avaruuden säteily vaikuttavat hiirten siittiöiden liikkuvuuteen.

Tämä on tärkeää, koska tulevaisuudessa matkat kaukaisille planeetoille voisivat viedä jopa vuosikymmeniä.

- On tarpeen selvittää, voisivatko ihmiset lisääntyä seksistä avaruudessa, Rayl selittää.

Tutkijat vakuuttavat, että miehistö selviää lennosta. Siitä on avaruusmatkailijoille kuitenkin vain vähän lohtua: kattavien kokeiden tekemistä varten kaikki eläimet joudutaan lopettamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?