Uskomatonta: miten kaikki tämä tapahtuu peräkkäin USA:ssa? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uskomatonta: miten kaikki tämä tapahtuu peräkkäin USA:ssa?

Huonot uutiset ovat seuranneet tällä viikolla toisiaan Yhdysvalloissa. Tapausten ei tiedetä liittyvän toisiinsa.

19.4.2013 9:15

Maanantaina räjähti Bostonissa

Amerikkalaisten turvallisuudentunne järkkyi maanantaina kello 14.50 (21.50 Suomen aikaa), kun Bostonin maratonia seuranneen yleisön joukossa räjähti kaksi pommia.

Boylston Streetillä, maratonjuoksun maaliviivan lähellä räjähtäneet kaksi pommia surmasivat kolme ihmistä ja haavoittivat yli 170 ihmistä. Linkki Bostonin pommi-iskun tapahtumista hetki hetkeltä kertovaan artikkeliin löytyy tästä.

Kahdentoista sekunnin välein räjähtäneet pommit aiheuttivat runsaasti vakavia alaraajavammoja, sillä kuuden litran painekattiloihin oli sijoitettu räjähteiden lisäksi myös nauloja ja metallikuulia tai karkeita hauleja. Artikkeli pommien aiheuttamista vammoista löytyy tästä.

Bostonin maratonilla räjähti maalilinjan tuntumassa kello 14.50 paikallista aikaa.­

Presidentti Barack Obama luonnehti pommi-iskuja terroriteoksi ja lupasi syyllisten jäävän kiinni.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtamassa rikostutkinnassa on käyty läpi teknisen rikospaikkatutkinnan avulla hankitun aineiston lisäksi myös liikeyritysten valvontakameroiden ja paikalla olleiden katselijoiden tallettamaa kuvamateriaalia.

Lord & Taylor -tavaratalon valvontakameran pohjalta poliisi etsii kahta henkilöä, joiden epäillään kuljettaneen räjähteet maratonreitin varrelle. Linkki artikkeliin pommi-iskuista epäillyistä on tässä.

Tiistaina risiinikirjeitä Washingtoniin

Pelot terrorismin leviämisestä voimistuivat myöhään tiistai-iltana, kun Washington DC:n poliisin vaarallisten aineiden yksikkö kertoi republikaanisenaattori Roger Wickerille osoitetusta kirjeestä löytyneen rutiinitarkastuksen yhteydessä tappavan myrkyllistä risiinijauhetta. Artikkeli Wickerin risiinikirjesstä löytyy tästä linkistä.

Poliisi valmistautuu tutkimaan riisinikirjeittäjäksi epäillyn miehen kodin Corinthissa.­

Hieman myöhemmin samana päivänä ilmoitettiin, että myös presidentti Barack Obamalle oli lähetetty risiinikirje, joka oli paljastunut valkoisen talon rutiinitarkastuksessa. Artikkeli Obaman kirjeestä on tässä.

FBI ilmoitti torstaina Suomen aikaa pidättäneensä risiinikirjeitten lähettäjäksi epäillyn mississippiläisen miehen tämän kotona Corinthin kaupungissa. Artikkeli pidätyksestä on tässä linkissä.

Torstaina räjähti lannoitetehtaalla

Lisää synkkiä uutisia saatiin Suomen aikaa torstaiaamuna, kun texasilaisessa Westin pikkukaupungissa lannoitetehtaan räjähdys aiheutti laajaa tuhoa. Alustavien tietojen mukaan räjähdyksen uskotaan surmanneen 60-70 ihmistä. Tuhoaluetta on kuvattu sotatantereeksi. Artikkeli Westin lannoiteräjähdyksestä löytyy tästä.

Räjähdyspaikka oli lohduton näky päivänvalossa.­

Torstai-iltana ammuskelu Bostonissa

Myöhään torstai-iltana Bostonin liepeillä jahdataan MIT-yliopistolla ammuttiin poliisi kuoliaaksi. Silminnäkijät kertoivat räjähdyksistä ja laukaustenvaihdosta lähellä kampusaluetta Cambridgessa. Seuraa tilannetta tästä jutusta.

Poliisi otti kiinni miehen Watertownissa epäiltynä ammuskelusta MIT-yliopiston alueella.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?