Obama puhui tunteikkaasti Bostonin iskuissa kuolleesta pikkupojasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obama puhui tunteikkaasti Bostonin iskuissa kuolleesta pikkupojasta

Obama myös vannoi, että tekijät saadaan kiinni ja oikeus toteutuu.

18.4.2013 22:02

Bostonin maratonin pommi-iskujen uhreja muistettiin uskontojen yhteisessä rukoustilaisuudessa torstaina. Paikalle oli saapunut myös presidentti Barack Obama puolisoineen.

– Olemme täällä vahvistamassa, että kaupungin henki on rikkumaton, presidentti sanoi.

Hän lohdutti myös pommi-iskuissa haavoittuneita ja muisti puheessaan iskuissa menehtyneitä kolmea viatonta uhria. Erityisen tunteikkaasti hän puhui 8-vuotiaasta Martin-pojasta.

- Sydämemme ovat särkyneet 8-vuotiaan Martinin vuoksi, jolla oli leveä hymy ja kirkkaat silmät. Hänen viimeiset tuntinsa olivat niin täydellisiä kuin kahdeksanvuotias poika voi vain toivoa, yhdessä perheensä kanssa, jäätelöä syöden urheilutapahtumassa. Meille jäi tästä pienestä pojasta kaksi valokuvaa, joissa hän ikuisesti hymyilee rakastamansa Bruinsin (Bostonin NHL-joukkue) vuoksi, sekä esittää siniselle paperille kirjoittamansa toiveen: Ei enää satuteta ihmisiä. Rauhaa.

Obamalla oli myös viesti terroriteon tehneille. Hän vannoi, että syylliset saadaan kiinni ja vastaamaan teoistaan.

- Tämä on viesti heille, jotka tekivät tämän ja jotka ovat valmiita vahingoittamaan meitä. Kyllä, me löydämme teidät. Ja kyllä, oikeus tulee toteutumaan. Me löydämme teidät.

Obama suuntasi myös katseensa pidemmälle tulevaisuuteen.

- Vaikka sydämiimme sattuu, me kokoamme voimamme, jota emme edes tienneet meillä olevan. Me jatkamme, me jatkamme maaliin asti, Obama sanoi.

- Tähän aikaan ensi vuonna, huhtikuun kolmantena maanantaina, maailma kokoontuu jälleen tähän kaupunkiin, 118. Bostonin maratonille juoksemaan kovempaa kuin koskaan ja kannustamaan äänekkäämmin kuin koskaan. Siitä olen varma.

Ihmiset jonottivat muistotilaisuuteen

Kirkon ympärille oli kerääntynyt sankka väkijoukko ennen tilaisuutta, ja jotkut olivat seisseet jonossa yli yön varmistaakseen sisäänpääsyn.

– En ole nukkunut silmällistäkään, kertoi jonossa yön odottanut Regina Fisher Usa Today -lehdelle. Hän sanoi olevansa huolissaan maan turvallisuudesta.

– Välitän ihmisistä ja minuun koskee, kun viattomat joutuvat kärsimään, hän sanoi.

Paikalla oli myös Massachusettsin osavaltion entinen kuvernööri ja viime vaalien republikaaniehdokas Mitt Romney.

Obaman oli määrä tavata Bostonissa räjähdyksissä loukkaantuneita sekä pelastustöissä mukana olleita tilaisuuden jälkeen.

Epäiltyjen kuvia odotetaan

Viranomaiset eivät ole kertoneet mitään uutta tutkimusten edistymisestä. Tutkijat ovat kuitenkin löytäneet valvontakameroiden videonauhoilta kaksi henkilöä, joita kuvataan "mahdollisiksi epäillyiksi". Amerikkalaisen median mukaan kuvat ovat varsin selkeitä, ja on mahdollista, että ne julkaistaan myöhemmin.

Liittovaltion poliisi FBI ei ole pitänyt uusia tiedotustilaisuuksia keskiviikkoisen kaaoksen jälkeen. Tuolloin mediassa levisi tieto epäiltyjen tunnistamisesta ja jopa pidätyksestä. Tiedot kumottiin, mutta liittovaltion poliisi peruutti lupaamansa tiedotustilaisuuden.

Sisäisen turvallisuuden ministeri Janet Napolitano on painottanut, että on yhä liian aikaista sanoa, ovatko teon takana kotimaiset voimat, vai onko kyseessä kansainvälinen terrorismi. Hän on myös varonut kutsumasta videolla nähtyjä henkilöitä epäillyiksi. Napolitanon mukaan viranomaiset haluavat keskustella heidän kanssaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?