Massiivinen räjähdys tehtaalla USA:ssa - 5−15 kuollut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Texasin räjähdys teki hirveää tuhoa: 5−15 kuollut, etsinnät jatkuvat tuhoutuneissa taloissa

Yhdysvalloissa Texasissa lannoitetehtaan räjähdyksessä on kuollut 5–15 ihmistä, kertoo poliisi. Sairaaloissa on hoidettu ainakin 160:tä loukkaantunutta.

18.4.2013 10:59 | Päivitetty 18.4.2013 14:08

Aiemmin arviot kuolleiden määrästä ovat vaihdelleet kahdesta kymmeniin.

Räjähdys tapahtui illalla paikallista aikaa Westin kylässä noin 130 kilometriä Dallasista etelään. Se sai alkunsa tulipalosta tehtaalla.

Reutersin tuoreiden tietojen mukaan poliisit arvioivat tällä hetkellä kuolleiden määräksi 5−15 henkilöä. Etsintä- ja pelastusoperaatio jatkuu kuitenkin koko ajan, joten luku saattaa kasvaa.

Sairaaloissa on hoidettu ainakin 160:tä loukkaantunutta. 24:n heistä kerrotaan olevan kriittisessä tilassa.

Seuraa IS:n hetki hetkeltä -juttua Texasista tästä linkistä. Ihmisiä evakuoidaan alueelta toisen räjähdyksen pelossa.

Kaupunginvaltuuston jäsenen Al Vanekin mukaan räjähdyspaikan ympärillä on neljän korttelin alue, joka on ”tuhoutunut täysin.”

Tiedotustilaisuuden pitänyt osavaltion turvallisuusviraston edustaja D.L. Wilson vertasi hävitystä vuoden 1995 pommiin, joka tuhosi liittovaltion virastorakennuksen Oklahoma Cityssä.

Kadoksissa on kerrottu olevan mm. kuusi palomiestä, kaksi ensihoitajaa ja seitsemän läheisen vanhainkodin asukasta.

Lannoitetehtaan räjähdyksen jälkiä kuvaillaan valtaviksi. - On kuin ydinpommi olisi räjähtänyt. Paljon ihmisiä on loukkaantunut ja monet ihmiset eivät näe huomista, pormestari Tommy Muska sanoi CNN:lle. Alun perin pelastustöissä olleet viranomaiset arvelivat, että uhriluku olisi voinut nousta jopa 60-70 kuolleeseen. - Se on todella vain arvaus. Saan arvioita palomiehiltä ja meillä ei ole vielä tietoa. Kaksi ensihoitajaa on kuollut varmasti ja ilmeisesti kolme palomiestä on kuollut, Westin pelastusjohtaja George Smith sanoi CNN:lle. Smith arvioi, että 10-15 rakennusta on raunioina ja viitisenkymmentä rakennusta on vaurioitunut. Tehtaan läheisessä hoitokodissa asui 133 ihmistä. Smith ei tiennyt, oliko uhrien joukossa yhtään hoitokodin asukasta. 

Uutta räjähdystä pelätään

Tehtaalla on vielä toisenkin räjähdyksen uhka.

– Toinen lannoiteallas on yhä ehjä, ja nyt evakuoidaan, että kaikki pääsevät varmasti turvaan, mikäli tehtaalla sattuisi toinen räjähdys, Texasin senaattorin Brian Birdwellin tiedottaja Ben Stratmann sanoi CNN:lle.

Texasissa räjähtänyt lannoitetehdas oli aiemmin ilmoittanut turvallisuuselonteossaan, ettei sillä ollut tulipalo- tai räjähdysvaaraa.

Ympäristönsuojeluvirasto EPA:lle sekä paikallisviranomaisille toimittamassaan vaaditussa turvaselvityksessä tehdas kertoi säilyttävänsä alueellaan jopa 25 000 kiloa ammoniakkia.

Dallas Morning Newsin näkemän raportin mukaan tehdas vakuutti, ettei vaaraa ole. Pahin mahdollinen skenaario oli raportin mukaan ammoniakkikaasun pääsy ilmaan noin 10 minuutin ajan, mikä ei aiheuttaisi ongelmia.

Lehti lainaa asiantuntijoita, joiden mukaan ammoniakki ei ole yleensä paloriski, kun se on kaasumaisessa muodossa. Se saattaa kuitenkin räjähtää tietyissä olosuhteissa ollessaan tankeissa. Sitä ei pitäisi päästää kosketuksiin esimerkiksi sammutusveden kanssa, koska se johtaa ammoniakin lämpenemiseen ja höyrystymiseen.

- Täällä on täysi kaaos, Westin kaupunginvaltuuston jäsen Cheryl Marak totesi.

- Heitä (loukkaantuneita) tulee ambulansseissa, autoissa, pakettiautoissa, käytännössä ihan missä vaan, sairaalalähde kommentoi.

Msnbc-kanavan haastatteleman silminäkijän mukaan räjähdys oli valtava.

- Ikkunat, seinät ja katto putosivat päälleni. Kömmin ulos hakemaan apua. Kaikki yhteydet katkesivat. Lähimpänä tehdasta ollut Stillmeadow-katu on kokonaan tuhoutunut, silminnäkijä kertoi alla olevalla Msnbc:n videolla.

Pieneltä näyttävä - muutaman siilon ja kahden teollisuusrakennuksen - lannoitetehdas sijaitsee pienen Westin kaupungin koilliskulmassa. Kadun toisella puolella siitä on lasten leikkikenttä ja kaksi tenniskenttää. Kouluun on matkaa vain reilut sata metriä.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Asukkaiden mukaan muun muassa koulu kärsi vakavia vahinkoja.

- Kaikki katot ovat poissa. Ikkunat ovat rikki, tiilet ovat kuoriutuneet pois, asukas Keith Williams kuvasi oman kotinsa täydellistä tuhoa.

Räjähtänyt West Fertilizer -lannoitetehdas sijaitsee pienen Westin kaupungin koillisreunalla.­

Ensimmäinen räjähdys tapahtui iltakahdeksalta paikallista aikaa. Tätä seurasi lisää räjähdyksiä paria tuntia myöhemmin.

Räjähtänyt West Fertilizer -lannoitetehdas näyttää satelliittikuvassa varsin vaatimattomalta. Se koostuu kolmesta neljästä siilosta ja kahdesta tuotantorakennuksesta. Tehtaan välittömässä läheisyydessä on mm. leikkienttä, vanhainkoti ja koulu.­

Räjähdysten syy on toistaiseksi tuntematon, mutta niitä ennen kuultiin kuulutus, jossa palomiehiä kehotettiin siirtymään pois kemikaalitankkien läheltä. Palokunta oli mennyt alun perin paikalle sammuttamaan rakennuspaloa.

Paikallinen opettaja Debby Marak kertoi CBS:n mukaan uutistoimisto AP:lle olleensa lopettelemassa opetustaan, kun hän oli nähnyt savupatsaan nousevan läheisen vanhainkodin vierestä. Marak kertoi ajaneensa autollaan katsomaan, mistä on kyse. Kun hän saapui paikalle, kaksi poikaa juoksi häntä vastaan huutaen, että alue on evakuoitava.

Marak ehti ajaa korttelin verran poispäin tehtaasta, kun räjähdys tapahtui.

- Se oli kuin tornado olisi iskenyt, 58-vuotias opettaja kertoi.

BBC:n mukaan useat tehtaan ympärillä olevat rakennukset olivat tulessa. Useiden ihmisten pelättiin jääneen jumiin palaviin rakennuksiin.

The Waco Tribune-Heraldin mukaan tehtaassa oli tulipalo, jota paikalliset palomiehet yrittivät sammuttaa, kun tehdas räjähti.

Epävirallisten lähteiden mukaan läheinen vanhainkoti saattaa olla myös romahtanut räjähdyksen vuoksi.

Räjähdyksen äänet kuuluivat useiden kymmenien kilometrien päähän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?