Bostonin pommi-isku: Kuvat pommin jäänteistä julki - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuvat pommin jäänteistä julki - päästäänkö näillä pommittajan jäljille?

Uutiskanava CNN on julkaissut kuvia Bostonin terrori-iskussa käytetyn pommin jäänteistä. FBI yrittää rekonstruoida pommit ja etsii romuista jälkiä pommien rakentajasta.

17.4.2013 8:02 | Päivitetty 17.4.2013 8:43

CNN:n haltuunsa saamissa kuvissa näkyy räjähdyspaikalta löytyneen painekattilan jäänteitä sekä kuulalaakerin kuulia tai metallihauleja ja mustan, nailonkankaasta valmistetun repun riekaleita.

Bostonilaisten poliisilähteiden mukaan molemmat pommit oli rakennettu kuuden litran painekattiloihin. Räjäytyspaikalta on löytynyt myös palanen piirilevystä, jota uskotaan käytetyn pommin laukaisemiseen.

- Painekattilapommit voivat olla hyvin tehokkaita, terrorismiasiantuntija Jeff Beatty totesi CNN:lle.   - Taliban ja al-Qaida ovat käyttäneet niitä omien pommiensa rakentamiseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Taliban olisi tehnyt tämän, vaan muut ihmiset ovat voineet lukea näistä, FBI:ssä, CIA:ssa ja asevoimien Delta Force -yksikössä palvellut Beatty huomautti.

CNN:n viranomaisilta saamien tietojen mukaan tutkijat eivät ole tähän mennessä löytäneet mitään merkkejä al-Qaidan tai muiden ulkomaisten tahojen yhteydestä pommi-iskuihin.

Senaatin tiedustelukomitean johtava republikaanijäsen, senaattori Saxby Chambliss totesi Washingtonissa toimittajille eräiden seikkojen viittaavan siihen, että Bostonin verilöyly on amerikkalaista alkuperää.

Liittovaltion poliisin FBI:n kansalliseen rikoslaboratorioon Virginian Quanticossa toimitetuista pommin jäänteistä etsitään sormenjälkiä, dna-jäämiä tai pommin valmistuksessa käytettyjen osien sarjanumeroita, jotka auttaisivat pommin valmistajan jäljittämisessä.

Liittovaltion tiedustelulähteiden mukaan räjähdyspanokset ovat olleet suhteellisen pieniä ja niissä ei ole ollut C-4:ää tai muuta nopeaa räjähdysainetta, mikä viittaa siihen, että laitteet ovat olleet suhteellisen alkeellisia.

Massachusettsin keskussairaalan tapaturmaosaston johtajan, tohtori George Velmahosin mukaan räjähdyksissä loukkaantuneiden kehoista on löytynyt sekä hauleja että nauloja.

Samalla kun FBI:n rikostekniset tutkijat analysoivat pommien jäännöksiä, FBI käy läpi räjähdysalueelta saamaansa kuva- ja äänitemateriaalia etsien merkkejä pommien asettajasta.

FBI:n Bostonin toimistossa tutkinnasta vastaava erikoisagentti Rick DesLauriers on pyytänyt yleisöltä havaintoja syrjäisillä paikoilla kuulemistaan räjähdyksistä, jotka saattaisivat viitata iskua edeltäneeseen pommin testaukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?