Asiantuntija: Bostonin räjähdykset pienempiä kuin Myyrmannissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntija: Räjähdykset pienempiä kuin Myyrmannissa

Tiedot Bostonissa räjähtäneistä pommeista ovat vielä olleet julkisuudessa hatarat, mutta asiantuntija osaa tehdä päätelmiä ensimmäisten kuvien perusteella. Pommin olisi voinut tehdä vaikka puolen litran limsapulloon.

16.4.2013 14:31

Puolustusvoimien erikoistutkija Erkki Kovero arvelee, että räjähteet ovat olleet melko pieniä.

Hän epäilee, että pommi olisi tehty esimerkiksi puolen litran limsapulloon, joka olisi laitettu roskakoriin.

- Puolen litran pulloon mahtuu noin puoli kiloa räjähdysainetta. Roskakorit ovat tällaisissa tapauksissa suosittuja paikkoja, koska pullot voi piilottaa niihin. Roska-astiat on nykyään suunniteltu niin, ettei niihin voisi laittaa kovin suuria esineitä, Kovero kertoo.

Ensimmäisen pommin räjähdyspaikka näytti lohduttomalta.­

Kovero korostaa, että analyysi pommista on vasta spekulaatiota. Uutiskuvista hän on kuitenkin tehnyt havainnon siitä, että räjähdys on ollut suhteellisen pieni.

- Räjähdyspaikan takana on näkynyt ikkunoita, joista vain osa on rikki. Esimerkiksi Oslossa Breivikin pommin jäljiltä ikkunoita oli rikkoutunut hyvin suurelta alueelta.

- Lataus vaikuttaa pienemmältä kuin esimerkiksi Myyrmannissa. Se riittää kuitenkin pistämään roskakorin päreiksi.

Myyrmannin kauppakeskuksessa Vantaalla räjähti vuonna 2002 opiskelijan itsensä tekemä räjähde.

Räjähdysainetta oli siinä kolmisen kiloa. Kovero uskoo, että Bostonin pommeissa sirpalevaikutus on ollut suurempi kuin painevaikutus, joka on ilmeisesti vaikuttanut vain aivan räjähdyspaikan vieressä.

Poliisi otti räjähdysten jälkeen kiinni miehen, joka kuvattiin käsiraudoitettuna bostonilaisessa puistossa.­

Räjähdysaine lannoitteesta?

Puolustusvoimien Teknillisessä Tutkimuslaitoksessa työskentelevän Koveron mukaan valkoinen savu räjähdyksen jälkeen viittaa siihen, että kyseessä saattaa olla ammoniumnitraattipohjainen räjähdysaine. Sitä saadaan esimerkiksi lannoitteista, joita myydään vapaasti.

Hänen mukaansa itse räjähteen rakentaminen ei vaadi kovin paljon osaamista. Enemmän tietoa vaaditaan toimivan sytytysjärjestelmän tekemiseen. Bostonissa poliisi epäili löytäneensä kahden räjähtäneen pommin lisäksi muitakin räjähteitä.

Korjaus juttuun 17.4. klo 10.22. Jutun lopussa kirjoitettiin poliisin löytäneen muitakin räjähteitä. Jutun kirjoittamisen jälkeen viranomaiset tiedottivat, että vaikka poliisi tutki epäilyttäviä esineitä, ei muita räjähteitä löytynyt räjähtäneiden pommien lisäksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?