Dramaattinen kuva leviää maailmalla: Tästä tuli Bostonin tragedian symboli - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tästä kuvasta tuli Bostonin tragedian symboli

Bostonin pommi-iskujen tuhansista uutiskuvista yhdestä on tullut ylivoimainen symboli traagisille tapahtumille.

16.4.2013 14:47 | Päivitetty 16.4.2013 15:23

Bostonin maratonin maaliin tulosta tuli eilen murhenäytelmä, kun ajassa neljä tuntia yhdeksän minuuttia kisan alkamisen jälkeen maalialueella räjähti.

Kahdessa räjähdyksessä sai surmansa kolme ihmistä ja haavoittui yli 130. Tekijästä ei ole vieläkään tietoa.

Tragedian symboliksi on nousemassa Boston Globe –lehden kuvaajan ottama kuva räjähdyksen jälkeisestä hetkestä, jossa maalialueella alkaa paniikki. Kuva on yksi kansainvälisten tiedotusvälineiden laajimmin käyttämistä kuvista, ja se on levinnyt myös sosiaalisessa mediassa.

Lehden kuvaaja John Tlumacki oli valmistautumassa ottamaan klassisia tuuletuskuvia maaliin tulevista juoksijoista, kun kaaos alkoi.

–    Olin keskittynyt ottamaan kuvaa muutamasta maaliviivaa lähestyvästä lapsesta. Sitten räjähti ja kaikki alkoivat huutaa, Tlumacki kertoi CNN:lle.

– Tämä (kuvan) juoksija kaatui eteeni ja poliisit hänen lähellään rupesivat vetämään aseitaan esiin. Ihmisten kasvoilta näkyi paniikki, kuvaaja kertaa tapahtui CNN:lle.

Bill Iffrig, 78, putosi maahan maalialueella räjähdyksen voimasta. Hän oli juoksemassa kolmatta Bostonin maratoniaan ja 45. maratoniaan kaiken kaikkiaan.­

Ikonisessa kuvassa maassa on 78-vuotias maratonveteraani Bill Iffrig, joka on juossut elämänsä aikana 45 maratonia.

– Kaaduin maahan vajaat viisi metriä maaliviivan jälkeen valtavan räjähdyksen voimasta. Kuulosti siltä kuin pommi olisi räjähtänyt aivan vieressäni, Washingtonin osavaltion Lake Stevensistä kotoisin oleva Iffrig sanoi CNN:n lähetyksessä.

Iffrig oli ehtinyt maaliviivalta arvionsa mukaan vain vajaan viiden metrin päähän, kun lähellä räjähti.­

– Paineaalto koetteli koko vartaloani ja jalkani alkoivat täristä. Tiesin että kaadun, ja päädyinkin asvalttiin.

Pommien metallikuulat kylvivät tuhoa

Kukaan ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi, eikä maratoniin ollut poliisin mukaan kohdistunut uhkauksia.

Maanpuolustuskorkeakoulun kansainvälisen terrorismin asiantuntija, kapteeni Olli Teirilä arvioi STT:lle, ettei isku vaikuta yhden henkilön päähänpistolta. Tästä kertoo muun muassa se, että räjähdyksiä oli useampia. Teirilä pitää yhtenä vaihtoehtona, että tekijä olisi Yhdysvaltain sisältä.

Ensi sekunnit räjähdyksen jälkeen. Jännitys näkyy poliisien naamoilta.­

Iskun uhriluvun pelätään nousevan, koska parikymmentä ihmistä on edelleen kriittisessä tilassa.

Amerikkalaismedian mukaan pommeissa oli metallikuulia, jotka aiheuttivat uhreille vakavia vammoja. Haavoittuneilta on jouduttu muun muassa amputoimaan raajoja.

– On liian varhaista sanoa, miten kaikille haavoittuneille käy. Monet tarvitsevat lisää leikkauksia lähipäivinä, kertoi Massachusetts General -sairaalan lääkäri Peter Fagenholz.

Toinen kuva heti ikonisen kuvan jälkeen: Iffrigia autetaan ylös.­

Jopa viisi muuta pommia?

Sanomalehti Wall Street Journalin mukaan poliisi on löytänyt Bostonin alueelta viisi muuta pommiksi epäiltyä esinettä. Lehden lähteiden mukaan esineitä tutkitaan.

Turvatoimia on kiristetty ympäri Yhdysvaltoja. Valvontaa on lisätty muun muassa lento- ja junaliikenteessä sekä suurissa kaupungeissa.

Bostonissa ihmisiä on kehotettu pysymään sisällä ja välttämään joukkokokoontumisia.

Useimmat suomalaiset tavoitettu

Ulkoministeriö pyytää Bostonissa pommi-iskujen aikaan olleita suomalaisia ilmoittautumaan ulkoministeriölle tai paikallisille viranomaisille.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan valtaosa Bostonin maratonille osallistuneista suomalaisista on jo tavoitettu, eikä räjähdysten uhrien joukossa tiedetä olevan suomalaisia.

Maratonille oli ilmoittautunut 17 suomalaista. Lisäksi on mahdollista, että suomalaisia oli tapahtuman yleisössä.

Tuomioja ei halua arvailla iskun tekijää tai motiiveja. Hän uskoo, että iskut johtavat turvatoimien tarkasteluun Yhdysvalloissa.

Maratonille osallistui noin 27 000 juoksijaa ja reitin varrelle oli kerääntynyt puoli miljoonaa katsojaa.

– Tässä on haettu maksimaalista mediajulkisuutta ja terroriefektiä, Tuomioja sanoi STT:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?