Ruotsin eläintarhat etsivät kadonnutta luottamusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin eläintarhat etsivät kadonnutta luottamusta

Eläintarhakausi on jälleen aluillaan Ruotsissa, ja uusia söpöjä poikasia ja pentuja on jälleen kansan nähtävillä.

Arkistokuvaa sudesta Kolmårdenin eläintarhassa.­

15.4.2013 16:30

Samanaikaisesti ns. ylijäämäeläimiä joudutaan kuitenkin lopettamaan, mistä eläinpuistojen on ollut vaikea tiedottaa kävijöille.

Eläintarhojen toiminnasta ja eläinten käsittelystä nousi Ruotsissa viime vuonna laaja kohu. Lokakuussa TV4:n ohjelma Kalla Fakta kertoi, kuinka eskilstunalaisessa Parken Zoossa eläimiä kohdeltiin huonosti, lopetettiin ja säilytettiin pitkään pakkasessa milloin missäkin.

Parken Zoosta kerrottiin, että eläimiä oli siirretty muualle, ja niitä lopetettiin ikääntymisen takia. Ohjelman mukaan ne lopetettiin kuitenkin siitä syystä, että voitaisiin tehdä tilaa kävijöitä houkutteleville uusille eläinlajeille.

Lääninhallitus jätti Parken Zoolle lopulta pitkän listan vaadituista parannuksista, ja skandaalin seurauksena eläintarhan johto vaihtui.

Ennen toukokuun alun avauspäivää Parken Zoon haasteena on saada korjausvaatimukset täytettyä. Luottamusta vaaditaan muiltakin kuin lääninhallitukselta.

- On tärkeää, että yleisö saa puistosta hyvän kuvan, ja tuotemerkki vahvistuu jälleen, Parken Zoon uusi toimitusjohtaja Irja Bäckström sanoi uutistoimisto TT:lle.

Toiminnasta osattava kertoa

Parken Zoo ei ollut viime vuonna ainoa julkisuuskuvaansa osumia saanut eläintarha.

Öölannissa sijaitsevaa Ölands djurparkia syytettiin muun muassa eläinrääkkäyksestä, ja julkisuudessa puhuttiin jopa kuoliaaksi nääntyvistä leijonanpennuista.

Puiston toiminnasta tehtiin rikosilmoitus, mutta tutkinta lopetettiin näytön puutteessa.

Kolmårdenin eläintarha päätyi puolestaan ikäviin otsikoihin viime kesänä, kun eläintenhoitaja kuoli susien hyökättyä hänen kimppuunsa.

Syksyn paljastusten jälkeen Ruotsin eläintarhojen toiminnan etiikka on noussut tapetille, ja alan keskusjärjestö SDF käsitteli aihetta viimeisimmässä vuosikokouksessa.

Myös muissa Ruotsin eläintarhoissa on tullut entistä tärkeämmäksi kertoa avoimesti työstä, toteaa Borås djurparkin markkinointipäällikkö Jennie Jörgenssen.

- On kerrottava siitä, miksi meillä on eläinpuisto, Jörgenssen totesi TT:lle.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?