USA:n senaatti aloittaa väännön aselakiuudistuksesta - kiväärijärjestö kiristää puolustajia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n senaatti aloittaa väännön aselakiuudistuksesta - kiväärijärjestö kiristää puolustajia

Yhdysvaltain senaatti pääsee vihdoin käsittelemään kohuttua aselakiuudistusta.

11.4.2013 19:33

Torstaisella äänestyksellä varmistettiin se, että senaatin republikaanit lopettavat jarrutuksensa, ja kiistellyn esityksen käsittely voidaan aloittaa.

Tähän pisteeseen päästiin sen jälkeen, kun puolueet pääsivät vihdoinkin jonkinasteiseen sopuun siitä, millaisia aseiden ostajien taustatarkastusten tiukennuksia lakiesityksessä vaaditaan. 

Kompromissiehdotuksen mukaan ostajien taustat olisi tarkastettava vastaisuudessa myös asemessuilla ja nettimyynnissä. Tarkastuksia ei edelleenkään vaadittaisi silloin, kun aseita myydään yksityisesti.

Hallinnon mukaan nykyisin noin 40 prosenttia aseista vaihtaa omistajaa ilman taustojen tarkastamista.

Valkoinen talo on ajanut tiukempaa linjaa tarkastuksiin, mutta tässäkin muodossa voimaan tuleva laki olisi jonkinasteinen voitto presidentti Barack Obamalle. Aselakeja ei ole uudistettu Yhdysvalloissa kahteenkymmeneen vuoteen.  

Kiväärijärjestö kiristää puoltajia

  Yksi kiistelty uudistusvaatimus, rynnäkkökiväärien myyntikielto, ei ole mukana varsinaisessa lakiesityksessä. Se on mukana lisäyksenä, joka äänestetään lähes varmasti kumoon käsittelyn aikana.

Esitykseen on odotettavissa muitakin lisäyksiä käsittelyn aikana.

Ja jos senaatti pääsee viikoiksi venyvän käsittelyn aikana yksimielisyyteen lakiesityksestä, niin se revitään ennakointien mukaan kappaleiksi republikaanienemmistöisen edustajainhuoneen käsittelyssä.

Aselobbarit, vaikutusvaltainen Kansallinen kiväärijärjestö NRA etunenässä, ovat jo paheksuneet syvästi taustatarkastusten mahdollisia tiukennuksia.

- Laajennetut taustatarkastukset eivät estäisi mahdollisia ampumistapauksia, kuittasi NRA lausunnossaan.

Samalla järjestö on uhannut rangaista niitä kongressin jäseniä, jotka äänestävät aselakien tiukennusten puolesta.

NRA:lla on oma luokitusjärjestelmänsä ja huonon arvosanan järjestöltä saaneiden lainlaatijoiden nimet viedään NRA:n kannattajien tiedoksi äänestysalueilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?