Pohjois-Koreassa massiivisia mielenilmauksia: "Tuhotaan ikuinen vihamiehemme, USA" - katso video - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Koreassa massiivisia mielenilmauksia: "Tuhotaan ikuinen vihamiehemme, USA" - katso video

Pohjois-Koreassa on pidetty massiivisia Yhdysvaltain vastaisia joukkotapahtumia.

USA on lähettänyt F22 Raptor -hävittäjänsä Etelä-Koreaan.­

4.4.2013 20:23

Pohjois-Korean tv-kanava KRT välitti kuvaa tapahtumista torstaina. Tempauksia järjestettiin Kangwon, Ryanggangin ja Etelä-Hwanghaen maakunnissa.

Tapahtumissa tuhannet sotilasvaatteisiin pukeutuneet ihmiset huutavat USA:n vastaisia iskulauseita ja marssivat pitkin katuja. Bannereissa oli tekstejä kuten: "Tuhotaan ikuinen vihamiehemme, USA".

Jännitys alueella kiristyy

Pohjois-Korea uhkaa sulkea kokonaan maaperällään sijaitsevan Kaesongin teollisuusalueen. Eteläkorealaisten pääsy alueelle on estetty jo eilisestä lähtien.

Kaesong on Koreoiden poikkeuksellisesti yhdessä hallinnoima tehdasalue, jota pidetään niemimaan vakauden mittarina. Alueella toimii yli 120 eteläkorealaista yritystä, joissa työskentelee 50 000 pohjoiskorealaista ja satoja eteläkorealaisia.

Pohjois-Korea uhkaa vetää kaikki työntekijänsä pois alueelta, koska Etelä-Korean puolustusministeriö huomautti puolustavansa eteläkorealaisia työntekijöitä tarvittaessa myös sotilaallisesti.

– Jos Etelä-Korean sätkynuket ja konservatiivinen uutismedia jatkavat haukkumistamme, määräämme kaikki työntekijämme vetäytymään Kaesongista, sanoi Pohjois-Korean rauhanomaisen jälleenyhdistämiskomitean edustaja.

Edustajan mukaan alueen täydellinen sulkeminen on mahdollista.

Pohjois-Korea sulki tien teollisuusalueelle eilen. Alueella sisällä olleet eteläkorealaiset saivat luvan poistua, mutta sadat päättivät jäädä alueelle.

Aiemmat hankaukset Koreoiden niemimaalla eivät ole vaikuttaneet Kaesongin toimintaan.

Ohjuksia siirretty itärannikolle

Eteläkorealaisen uutistoimisto Yonhapin mukaan Pohjois-Korea näyttää siirtäneen junalla keskimatkan Musudan-ohjuksia itärannikolleen.

Ei ole varmuutta, suunnitteleeko Pohjois-Korea laukaisua, vai onko kyseessä vain kaluston esittely voimannäyttömielessä.

Asiantuntijoiden mukaan ohjusten kantomatka on vähintään 3 000 kilometriä. Tämä tarkoittaa sitä, että kantama ulottuu koko Etelä-Korean alueelle, Japaniin ja mahdollisesti myös Guamiin, jossa on Yhdysvaltain sotilastukikohta.

Etelä-Korean puolustusministeriö ei ole kommentoinut Yonhapin tietoa, joka perustuu useisiin lähteisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?