Nyt puhuu junan varastamisesta epäilty siivooja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nyt puhuu junan varastamisesta epäilty siivooja

Tammikuussa uutisoitiin laajasti tapauksesta, jossa siivoojan kerrottiin törmänneen varastamallaan junalla talon seinään Tukholman seudulla.

4.4.2013 13:03

Junavarkaudesta syytetty siivooja, 22-vuotias Sara, on nyt kertonut tapahtumista ensimmäistä kertaa sitten tammikuun.

Tutkinnan myötä kävi ilmi jo aiemmin, että kyse ei ollut varkaudesta vaan onnettomuudesta. Juna oli lähtenyt liikkeelle vahingossa siivouksen yhteydessä.

Neglingen varikolta aamuyöllä lähtenyt juna kulki noin puolentoista kilometrin matkan, joka päättyi lopulta kovassa vauhdissa asuintalon seinään Saltsjöbadenissa.

Sara itse loukkaantui turmassa. Hänet saatiin irrotettua kuljettajan istuimesta kahden tunnin työn jälkeen. Kuin ihmeen kaupalla muita henkilövahinkoja ei sattunut.

Metro-lehden mukaan varikolla junia siivoamassa ollut Sara ei ensi alkuun yllättynyt, kun juna alkoi liikkua. Junia kun liikutellaan varikkoalueella tavallisesti.

- Sitten muistan ajatelleeni, että se menee aivan liian nopeasti ja väärään suuntaan, Sara kertoo haastattelussa.

Tähän loppuivat naisen selkeät muistikuvat. Hän ehti ajatella, että kannattaisi hypätä oikealla puolella olleelle laiturille.

Hän myös yritti pysäyttää junan kääntämällä avainta, mutta se ei onnistunut. Sekunteja ennen törmäystä hän istuutui ohjaamon takaosaan ja yritti ottaa vakaan asennon.

Kun Sara lopulta saatiin irti, hänet vietiin sairaalaan. Siellä hänellä todettiin vammoja jaloissa, murtunut lantio, yhdeksän murtunutta kylkiluuta, puhjennut keuhko ja puoliksi irtirepeytynyt korva. Häntä pidettiin tajuttomana kolme vuorokautta.

Onnettomuuden jälkeen sekä paikallisliikenneyhtiö SL että junaoperaattori Arriva syyttivät Saraa junavarkaudesta mediassa.

Syytökset osoittautuivat vääriksi. Poliisin tutkimukset paljastivat vaarallisia työturvallisuuspuutteita.

Sara ei kuitenkaan ole katkera.

- En ole vihainen. Jälkeenpäin ei voi muuta kuin nauraa. He tekivät itse itsensä naurunalaisiksi.

Arriva ja SL ovat pyytäneet anteeksi Saralta. Haastattelu julkaistiin alun perin Ruotsin palvelu- ja viestintätyöntekijöiden liiton Sekotidningen-lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?