Sääntöjä rikkova paavi koettelee hermoja - nyt syynä naisten jalat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sääntöjä rikkova paavi koettelee hermoja - nyt syynä naisten jalat

Paavi Franciscuksen yllätys kiirastorstain messussa on saanut aikaan sekä kiitosta että tyrmistystä.

Franciscus pesi kiirastorstaina nuorisovankien jalkoja.­

30.3.2013 13:17

Ensimmäinen poikkeus perinteeseen oli, että Franciscus kävi suorittamassa Jeesuksen 12 apostolin jalkojenpesun innoittaman seremonian nuorisovankilassa eikä Vatikaanissa. Paavit ovat tavallisesti pitäneet messun omassa katedraalissaan Lateraanibasilikassa.

Suurempi järkytys kirkon ns. traditionalisteille oli kuitenkin se, että vankien joukossa oli kaksi tyttöä - toinen heistä oli kristitty, toinen muslimi.

Kukaan paavi ei koskaan ennen ole ottanut seremoniaan mukaan naisia, sillä kirkon säännöstö kieltää sen.

Arkkipiispa-aikoinaan Franciscuksen tiedetään kuitenkin toimineen samoin: hänestä on kuva pesemässä vastasyntynyttä lastaan pitelevän naisen jalkoja. Myös Argentiinassa Franciscus siirsi seremonian usein vankiloihin, saattokoteihin sekä sairaaloihin.

Useat piispat ovat anoneet vuosien saatossa muutosta linjaukseen, mutta turhaan.

- Ohittamalla Vatikaanin lain Franciscus ei tietenkään riko mitään pyhää ohjetta, mutta pelkään, että hän antaa kyseenalaisen esimerkin, Vatikaanin korkeimman oikeuden neuvoantajana toimiva lakimies Edward Peters kommentoi AP:lle Yahoo Newsin mukaan.

Pitkäperjantain messussa Franciscus lisäsi vettä myllyyn korostamalla ”ystävyyttä muslimiveljiin ja -siskoihin”.

Virkakautensa alkusta asti Franciscus on tehnyt selväksi, että toimii monessa toisin kuin edeltäjänsä.

Heti tultuaan valituksi Franciscus ilmestyi kansan eteen ilman paavin punaista viittaa yksinkertaisessa valkoisessa kasukassa. Sen jälkeen hän otti uskollisuudenvalat kardinaaleilta samalla tasolla seisten eikä istumalla korokkeella.

Viime viikolla saatiin myös kuulla, että Franciscus haluaa toistaiseksi jäädä asumaan muiden pappien kanssa Santa Martan asuntolaan eikä muuttaa paavin ylelliseen kattohuoneistoon Vatikaanin palatsiin.

Perinteitä korostavaa järjestöä Etelä-Amerikassa johtava Christian Bouchacourt kertoi tiukan mielipiteen uudesta paavista.

- Hän viljelee militanttia nöyryyttä, mutta lopputulos voi olla nöyryyttävä kirkolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?