Pohjois-Korea ilmoitti olevansa sodassa - näin Etelä-Korea reagoi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korea ilmoitti olevansa sodassa - näin Etelä-Korea reagoi

Pohjois-Korea on ilmoittanut olevansa sotatilassa Etelä-Korean kanssa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un palaverissa perjantaina, kun maa ilmoitti asettaneensa rakettinsa laukaisuvalmiuteen.­

30.3.2013 7:03

Maan mukaan suhteita hoidetaan tästedes pelkästään sota-ajan käytäntöjen mukaisesti.

Koreoiden välillä ei tehty rauhansopimusta vuosien 1950–53 sodan jälkeen, vaan tuolloin solmittiin aselepo. Maat ovat siis teoriassa olleet koko ajan sotatilassa.

– Korean niemimaan pitkään jatkunut tila, joka ei ole rauha eikä sota, on viimein päättynyt, diktatuurin lausunnossa todettiin. Sen välitti valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Pohjois-Korea varoitti myös, että provokaatio maiden rajalla voi käynnistää täysimittaisen konfliktin ja ydinsodan.

Etelä-Korea viittasi ilmoitukselle kintaalla sanoen, että kyseessä on vain uusi osa uhkauksien sarjassa. Maan puolustusministeriö lisäsi, että rajalla ei ole havaittu poikkeuksellista liikehdintää.

Maiden väliset suhteet ovat kiristyneet viime päivinä äärimmilleen. Syynä on ollut muun muassa Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteinen sotaharjoitus.

Harjoituksesta kimpaantunut kommunistivaltio on ilmoittanut muun muassa asettaneensa rakettinsa laukaisuvalmiuteen ja aikovansa mitätöidä aseleposopimuksen. Se on uhannut hyökkäyksellä paitsi etelänaapuriaan myös Yhdysvaltoja.

Yhdysvallat on puolestaan kertonut varautuvansa kaikkeen Pohjois-Korean uhittelun takia.

Pohjois-Korealta hyytävät sanat sähköpostiviestissä: ”Sota on tuntien päässä”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?