Tuttava IS:lle: Berezovski oli yhä kiinnostunut haastamaan Putinin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tuttava IS:lle: Berezovski oli yhä kiinnostunut haastamaan Putinin

IS haastatteli ohjaaja Andrei Nekrasovia tämän tuttavan Boris Berezovskin kuoleman ympärillä pyörivistä kysymyksistä.

Arkistokuvassa Boris Berezovski palaa 25. marraskuuta 1998 autolleen käytyään Moskovan yleisen syyttäjän kuultavana.­

26.3.2013 11:11

Andrei Nekrasov on palkittu venäläinen elokuva-, teatteri- ja televisio-ohjaaja, joka tunnetaan presidentti Putinin politiikan aktiivisena arvostelijana.

Hän tunsi hyvin Britanniassa kuolleen miljardöörin Boris Berezovskin ja piti ystävänään myös vuonna 2006 myrkytettyä ex-agentti Aleksandr Litvinenkoa.

IS haastatteli Nekrasovia Berezovskin kuoleman ympärillä pyörivistä kysymyksistä.

Kuinka hyvin tunsitte Boris Berezovskin?

- Tunsin Berezovskin melko hyvin ja joskus pidin häntä jopa ystävänäni. Puhuin hänen kanssaan viimeisen kerran viime marraskuussa.

Luuletteko, että hän olisi saattanut tehdä itsemurhan?

- Näyttää siltä, että itsemurhan mahdollisuus on olemassa. Ulkoisesti hän oli optimisti eikä itsemurhatyyppiä. Mutta luulen silti, että syvällä sisimmässään Berezovski oli älykkö, jolla oli taipumusta moninaisiin tunteisiin ja syvälliseen kärsimykseen. Hän näki myös oman elämänsä jonkinlaisena missiona ja hän on saattanut tulla siihen tulokseen, että hänen tehtävänsä on epäonnistunut.

Kärsikö hän masennuksesta ja taloudellisista ongelmista, jotka olisivat saattaneet vaikuttaa jopa hänen sydämensä kuntoon?

- Jopa yli kuusikymppisenä hän oli hyvin viriili mies, joka rakasti hauskanpitoa, hyvää ruokaa, hyvää viiniä ja naisten seuraa, mutta hän ei polttanut tupakkaa. Se on kuitenkin totta, että Roman Abramovitshille hävitty miljardien oikeusjuttu asianajokuluineen romahdutti hänet henkisesti.

Jotkut jopa epäilevät, että hänet olisi saatettu murhata, vaikka mistään sellaisesta ei ole todisteita. Mitä ajattelette tästä?

- Tämä ei näytä murhalta, mutta tällä hetkellä mitään vaihtoehtoa ei voi sulkea poiskaan.

- Vuonna 2006, kun Berezovskin läheinen liittolainen Aleksandr Litvinenko murhattiin, Berezovskia pidettiin yhä Putinin vaikutusvaltaisena vihollisena.

- Mutta Abramovitshille viime vuonna hävitty oikeudenkäynti romahdutti Berezovskin sekä taloudellisesti että poliittisesti - onhan Abramovitsh avainhenkilö Putinin kannattajien joukossa.

- Brittiläinen tuomari asettui Abramovitshin puolelle oikeusjutussa, jossa kaiken muun ohella oli kyse Venäjän tiedotusvälineiden haltuunotosta poliittisin motiivein ja siitä, kuinka Putin muutti Venäjän autoritääriseksi valtioksi Abramovitshin tuella.

- Mutta toisaalta peli ei ollut Berezovskilta täysin ohi, sillä tänä vuonna on tulossa yksi merkittävä oikeuden päätös. Litvinenkon kuolemansyytutkinnassa tullaan todennäköisesti siihen tulokseen, että Venäjän turvallisuuspalvelun agentit murhasivat hänet.

- Kun viimeksi puhuin Berezovskin kanssa, hän oli yhä kiinnostunut haastamaan Putinin ja rohkaisi ihmisiä keräämään tarpeellista informaatiota.

Putinin lehdistösihteeri on kertonut, että Berezovski kirjoitti vain hieman ennen kuolemaansa Putinille ja pyysi anteeksi virheitään. Mitä ajattelette tästä?

- Peskovin sanoihin ei voi luottaa ilman riippumatonta vahvistusta. Hänen lausuntonsa tuli vasta Berezovskin kuoleman jälkeen, joten Berezovski ei voi itse sitä kiistää. Kyse on siis Putinin propagandaiskusta, jolla halutaan osoittaa, kuinka vihollinen numero yksi on tehnyt parannuksen ja ryhtynyt katumaan.

- On tietenkin mahdollista, että Venäjän hallinnon jatkuvat painostustoimet ovat saaneet hänet taipumaan. Hänessä oli myös annos venäläistä intelligentsijaa, jolle on tyypillistä masokistinen pohdiskelu - tämä siitä huolimatta, että hän oli kovaksikeitetty liikemies. Hän oli ristiriitainen, elämää suurempi hahmo, jonka elämä heijasteli kommunismin jälkeistä Venäjää: huumaavia nopeasti hankittuja miljardeja ja syviä syyllisyydentunnon alhoja.

Yrittikö Berezovski tehdä Venäjälle oranssin vallankumouksen? Vai oliko hän jo luopunut näistä haaveistaan?

- Hän todellakin halusi Venäjälle vallankumousta ja sanoi sen avoimesti, ja hänhän rahoitti suurelta osin Ukrainan kumousta 2004. Mutta hän tajusi, että Venäjällä se olisi paljon vaikeampi toteuttaa. Hän myös tunnusti, että vuosien 2011-12 mielenosoitukset tapahtuivat Venäjällä ilman hänen suoraa myötävaikutustaan. Hän olisi halunnut ottaa itselleen kunnian niistä, mutta siitä ei ollut silloin kyse.

Miksi Berezovski ja Putin riitautuivat? Olihan Berezovski aikanaan yksi Putinin päätukijoista.

- Putin rikkoi useat lupauksensa, jotka hän antoi Berezovskille ja monelle muulle, yksi niistä koski esimerkiksi Jeltsinin aikojen demokraattisten elementtien säilyttämistä.

- On tärkeää tiedostaa, että Berezovskin ja Putinin riitautuminen koski aluksi pelkästään poliittisia asioita, ei taloutta. Putin syytti Berezovskia myöhemmin talousrikoksista, koska sillä yritettiin saada Britannia luovuttamaan Berezovski oikeuteen - eli käytössä oli sama ase kuin aikanaan Mihail Hodorkovskin vangitsemisessa.

Mitä Berezovskin kuolema tarkoittaa Venäjän ja Britannian suhteille?

- Hänen kuolemansa tekee brittien ja venäläisten diplomatiasta helpompaa. Mutta seuraava iso testi tulee Litvinenko-oikeudenkäynnistä, josta odotetaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä.

Mitä vielä haluaisitte sanoa Berezovskista?

- Jopa lännessä on tavallista, että Berezovski nähdään huonossa valossa, sillä hän on hämäräperäisen liikemiehen perikuva. Todellisuudessa hän ei ollut sen enempää - eikä vähempää - syyllinen talousrikoksiin kuin se kourallinen liikemiehiä, jotka pääsivät jakamaan kommunistisen valtion omaisuuden historiallisesti täysin poikkeuksellisessa haltuunotto-operaatiossa.

- Nämä nykyisin täysin lailliset liikemiehet ovat läsnä myös lännessä ja Suomessakin, mutta he ovat olleet lojaaleja Putinille, joka on itse superrikas oligarkki. Berezovski ja Hodorkovski sen sijaan ryhtyivät vastustamaan periaatteellisesti Putinin itsevaltaisia tekoja.

- Tämä ei tietenkään vapauta Berezovskia siitä vastuusta, että hän syyllistyi kyseenalaisiin liiketoimiin. Mutta meidän pitää ainoastaan katsella Putinin hallinnon hänestä maalaamaa kuva oikeudenmukaisessa kontekstissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?