Ulkomaat

1 190 000 sotilasta – tällainen on Pohjois-Korean järjetön sotavoima

Julkaistu:

Raketti-iskulla uhittelevan Pohjois-Korean armeijan vahvuus on mielettömän suuri. Sen todellisesta iskukyvystä on kuitenkin vaikea sanoa mitään tarkkaa.
Maailman viimeisen stalinistisen valtion asearsenaalista ei ole nimittäin kovin yksityiskohtaista julkista tietoa. Viime aikoina on puhuttu paljon Pohjois-Korean ydinasehankkeista, mutta maalla on myös reippaasti perinteistä sotilaallista voimaa - suuri armeija ja paljon aseita.

Kansainvälinen yhteisö ei varmaan tiedä ihan koko kuvaa, kertoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen erikoistutkija Tommi Koivula IS:lle.

Koreoiden välisellä rajalla on paljon raskasta aseistusta, jolla voidaan iskeä helposti vaikka Souliin. Turvassa eivät ole muutkaan naapurit. Muutama vuosi sitten Pohjois-Korea laukaisi Japanin yli kantoraketin.

- Japanilaisia stressasi suuresti se, kun pohjoiskorealainen häkkyrä lensi heidän ylitseen mereen.
Viime joulukuussa pohjoiskorealaiset saavuttivat satelliitilla avaruuden rajan.

- Tämä tarkoittaa sitä, että maa pystyy myös laukaisemaan mannertenvälisen ohjuksen - johonkin päin maapalloa. Periaatteessa minne tahansa.

Pohjois-Korealla on todistetusti myös kyky laukaista ydinräjähde. Tästä on kuitenkin vielä pitkä matka siihen, että maalla on ohjukseen kiinnitetty ydinkärki.

- Se on teknisesti vaikeaa, joten ei tässä vielä mitenkään valmiita olla. Mutta prosessi on käynnissä.

Perinteiset aseet suurin uhka


Koivula pitääkin Pohjois-Korean perinteisiä aseita pahempana uhkana, vaikka kalusto onkin vanhentunutta. Usein länsimaiset tarkkailijat suhtautuvat epäilevästi maan lentokoneiden tai panssarivaunujen toimintaan. Tykistö sen sijaan on luotettavampaa, ja sitä Pohjois-Korealla riittää.Koivula ei usko suuren sodan syttymiseen Koreoiden välillä, mutta toiveet tuoreen, nuoren johtajan uusista linjauksista tai avauksista on maailmalla jouduttu hautaamaan.

- Mutta Pohjois-Korean propagandastrategia on myös huikean oivaltavaa. Yhtäältä uhkaillaan kaikenlaisilla kauheuksilla, toisaalta maan odotetaan kaatuvan hetkenä minä hyvänsä. Pohjois-Korean kaatumista on kuitenkin odotettu jo 1980-luvulta.

- Ehkä tämä on keino ylläpitää maan järjestelmää? Kehitysmaa, jolla ei ole juuri mitään, on jatkuvasti kansainvälisen huomion keskipisteessä ja tavallaan pyörittää maailmaa ympärillään. Menestystä on tietyllä tavalla tullut, mutta hinta, jonka tavalliset pohjoiskorealaiset joutuvat maksamaan, on hirveä.

Valtava asearsenaali

Näin iso on Pohjois-Korean armeija kansainvälisten arvioiden mukaan:
Aktiivipalveluksessa sotilaita: 1 190 000
Taistelupanssarivaunuja: 3 500
Miehistönkuljetusajoneuvoja: 2 500
Tykistöä 21 000 kenttätykkiä ja 1 600 telatykkiä
Taistelulentokoneita: 600
Raketinheittimiä: 1 600
Helikoptereita: 275

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt