Uutuuskirja: Tunaroiva salaisen palvelun agentti oli vähällä ampua Iranin presidentin

Julkaistu:

Pian julkaistava kirja kertoo Yhdysvaltojen hallinnon säikäyttäneestä tilanteesta vuonna 2006.

Samana päivänä, kun Yhdysvaltojen salaisen palvelun agentti tankkasi väärää bensaa presidentin limusiiniin Israelissa, julkaisi Atlantic-lehti verkkosivuillaan otteen tuoreesta kirjasta, joka asettaa agentit vielä kiusallisempaan valoon.

Marc Ambinderin ja D.B. Gradyn pian julkaistava teos Deep State: Inside the Government Secrecy Industry kertoo eräästä syyskuisesta aamusta vuonna 2006, kun Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad oli New Yorkissa osallistumassa YK:n yleiskokoukseen.

Presidentti George W. Bushin päivittäisessä turvallisuuselonteossa oli kolmen lauseen mittainen pätkä, joka säikäytti pahasti kaikki Valkoisen talon virkamiehet, jotka paperin lukivat.

Lause alkoi: ”Yhdysvaltojen salaisen palvelun agentti, ilmeisesti vahingossa, laukaisi haulikkonsa, kun Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad oli lastaamassa autosaattuettaan InterContinental Hotelin edessä eilen”.

Yhdysvaltojen hallinto mietti tuolloin, miten maan pitäisi suhtautua Iranin ydinohjelmaan. Oli pelko, että agentin laukaus päätyisi takuulla propagandakäyttöön ja Ahmadinejad julkaisisi asian näyttävästi esimerkiksi YK:ssa. Pahimmassa tapauksessa se muotoiltaisiin salamurhayritykseksi.

Agentti oli ilmeisesti asetellut haulikkoa yhteen autosaattueeseen kuuluvaan panssaroituun turva-autoon, kun se oli lauennut. ”Kaikki pysähtyivät. Iranilaiset katsoivat meitä ja me heitä. Agentti alkoi pyydellä anteeksi. Ahmadinejad vain käänsi päänsä ja meni autoon”, virkamies kuvailee.

Iranilaiset eivät kuitenkaan kertoneet kenellekään. Kirjan mukaan hiljaisuus sai Valkoisen talon virkamiesten näkemään Ahmadinejad uudessa valossa: Iran käyttäytyi strategisesti ja siksi varovaisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt