"Terminaattorin" joukkoja pidätetty - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

"Terminaattorin" joukkoja pidätetty

Kilpailevat kapinallisryhmät ottivat rajusti yhteen Kongon demokraattisessa tasavallassa lauantaina. Melkein miljoona ihmistä on paennut Pohjois-Kivun alueen kriisiä.

16.3.2013 10:30 | Päivitetty 16.3.2013 11:39

Itäisen Kongon herruudesta verisesti taistelevat, kilpailevat M23-kapinallisryhmän haarat ottivat yhteen rajusti lauantaiaamuna, raportoi Reuters. Osa Bosco "Terminaattori" Ntagandan johtamasta kapinallisryhmästä antautui YK:n rauhanturvaajille tai pakeni maan itärajan yli Ruandan puolelle jäätyään taistelussa alakynteen Sultani Makengan joukoille.

M23:n Makengalle lojaalit taistelijat ottivat Reutersin mukaan haltuunsa strategisesti tärkeän Kibumban kaupungin, joka sijaitsee 30 kilometrin päässä Pohjois-Kivun alueen pääkaupungista Gomasta. Asian uutistoimistolle vahvisti kapinallisryhmän edustaja. Hänen mukaansa itse "Terminaattori" pakeni 200 miehen kanssa lähimetsiin ja osa heistä ylitti Ruandan rajan. Ntaganda  on Kansainvälisen rikostuomioistuimen etsintäkuuluttama epäiltynä lukuisista sotarikoksista, muun muassa alle 18-vuotiaiden lasten kaappauksista ja lapsisotilaiden käytöstä. M23 on surullisen kuuluisa tavastaan kaapata, tappaa ja piinata siviilejä. Kapinallisryhmä on vastuussa kymmenientuhansien siviilien raiskauksista ja silpomisista.

Ruandan armeijan tiedottaja vahvisti Reutersille, että maahan on saapunut taistelijoita rajan yli. Hän ei kuitenkaan pystynyt vahvistamaan heidän henkilöllisyyttään. Ruandan armeija on ottanut kiinni maahan saapuneita kapinallistaistelijoita. Myös YK-lähteen ovat vahvistaneet, että lukuisat Ntagandan taistelijat ovat lähipäivinä antautuneet rauhanturvaajille.

Eniten uhreja sitten toisen maailmansodan

Pohjois-Kivun konflikti on tällä hetkellä yksi verisimmistä konflikteista maailmassa. Ruandan kansanmurhan jälkimainingeissa alkanut Kongon demokraattisen tasavallan sota on vaatinut vuodesta 1998 alkaen enemmän uhreja kuin yksikään muu aseellinen konflikti toisen maailmansodan jälkeen.

Kongossa on ollut kapinallisten ja armeijan kesken sota viimeiset 20 vuotta enemmän tai vähemmän aktiivisena. Afrikan "maailmansota" yritettiin päättää vuonna 2003 tehdyllä rauhansopimuksella, mutta väkivalta jatkuu edelleen Kongon itäosissa. Viime marraskuussa M23-joukot etenivät Pohjois-Kivun alueen pääkaupunkiin Gomaan, lähelle Ruandan rajaa ja valtasivat sen Kongon armeijalta ja YK-joukoilta. Maakunnasta paenneiden määrä nousi lähelle miljoonaa. Puolentoista viikon sotimisen jälkeen M23 vetäytyi Gomasta, kun Kongon hallitus lupasi vapauttaa sen kannattajia. YK:n mukaan kapinallisryhmä M23 saa tukea Ruandalta ja Ugandalta, minkä takia esimerkiksi Iso-Britannia jäädytti tukensa Ruandalle loppuvuodesta.

Kongon hallitus oli luvannut tulla kapinallisia vastaan meneillään olevissa rauhanneuvotteluissa, jos nämä laskisivat aseensa eiliseen mennessä, perjantaina maaliskuun 13. päivänä. Neuvottelut aloitettiin tammikuussa Ugandassa järjestetyssä kokouksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?