Putinin erikoinen kommentti talvisodasta leviää maailmalla: "Rajavirheitä korjattiin" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putinin erikoinen Suomi-kommentti leviää maailmalla: "Historialliset virheet yritettiin korjata"

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi torstaina oman tulkintansa Suomen ja Neuvostoliiton välisestä talvisodasta tavatessaan venäläisiä historioitsijoita.

15.3.2013 8:01 | Päivitetty 15.3.2013 8:19

Putinin mukaan vuoden 1939 sodan syynä oli Suomen raja, joka oli "vain 17-20 kilometrin päässä Pietarista" eli silloisesta Leningradista.

- Se (raja) oli kaikkineen varsin suuri uhka viisimiljoonaiselle kaupungille. Uskon, että silloin bolshevikit yrittivät korjata ne historialliset virheet, jotka he tekivät vuonna 1917, Putin ilmoitti.

Putinin lausumasta ei käynyt aivan tarkalleen ilmi, mitä hän pitää vuoden 1917 virheenä. Sitäkö, että Suomi sai silloin itsenäisyyden - vaiko ainoastaan sitä, että rajan annettiin jäädä silloin liian lähelle Pietaria. Putin ei kuitenkaan viitannut lausunnossaan kertaakaan suoranaisesti Suomen itsenäistymisprosessiin, mutta raja-sanaa hän käytti useita kertoja.

Putin antoi ymmärtää, että "historiallinen virhe" pääsi syntymään sen takia, että lokakuun vallankumouksessa bolshevikit saivat merkittävää tukea suomalaisilta aseistautuneilta ryhmiltä.

- Sitten vasta muistettiin, että raja on vieressä. Ei enää pystytty sopimaan ja mentiin tähän sotaan, Putin sanoi.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Putin ehdotti tilaisuudessa myös, että Venäjän on valmistettava erityinen sotahistorian oppikirja kouluille. Newsru.com-sivusto puolestaan kirjoittaa, että on epäselvää, pääseekö myös Putinin talvisota-tulkinta osaksi kirjan sisältöä.

Uutinen leviää uutistoimisto AP:n kautta ympäri maailmaa. Putinin kommenteista on uutisoinut muun muassa Fox News.

Talvisota alkoi, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen marraskuussa 1939 ja loppui Moskovan rauhansopimukseen maaliskuussa 1940. Silloinen Neuvostoliitto menetti noin 150 000 sotilasta, Suomi noin 27 000.

Lue lisää aiheesta: Putin: "Suomi sai tuntea Neuvostoliiton koko voiman"

Vladimir Putin Putin antoi erikoisen kommenttinsa venäläisten sotahistorioitsijoiden kokouksessa.­

Talvisota alkoi 30. marraskuuta 1939 ja kesti 13. maaliskuuta 1940 saakka. Suomen ja Neuvostoliiton välinen sota päättyi Moskovan rauhansopimukseen.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?