Näin uusi paavi valittiin - katso grafiikka - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin uusi paavi valittiin - katso grafiikka

IS:n grafiikka kertoo, kuinka uuden paavin valintaan liittyneet monimutkaiset yksityiskohdat sujuivat.

Klikkaa grafiikkaa - pääset tarkastelemaan kuvaa lähemmin. Grafiikka julkaistu Ilta-Sanomissa 2.3.2013.­

14.3.2013 0:50

Pyhä istuin oli vielä hetki sitten tyhjä. Paavi Benedictus XVI luopui helmikuussa vallasta ja vetäytyi rauhaan ja rukoukseen.

Mistä tiesi, ettei roomalaiskatolisella kirkolla ollut ylintä johtajaa, pontifexia?

Ulkoisesti vain siitä, etteivät kuuluisan Sveitsiläiskaartin sotilaat enää seiso vartiopaikoillaan Vatikaanissa ja Castel Gandolfon kesäpalatsissa. Sveitsiläiskaarti on varattu vain virassa istuvan paavin käyttöön.

Minivaltion palatsien ja emerituspaavi Joseph Ratzingerin turvallisuudesta huolehti tällä välin poliisi. Kaarti oli kardinaalien suojana, kun nämä aloittivat uuden paavin valintaprosessin, konklaavin.

Keskiviikkoiltaan saakka kirkkoa johtivat väliaikaisesti kardinaalit. Useimmat Vatikaanin mutkikkaan hallinnon - kuurian - osastot olivat lakanneet hetkeksi toimimasta.

Hiljaiselo oli silti vain näennäistä. Sisäisesti kirkko kuohui, ja keskustelu pyöri yhden aiheen ympärillä: kenet tullaan valitsemaan uudeksi paaviksi?

PÄÄSET TARKASTELEMAAN GRAFIIKOITA LÄHEMMIN KLIKKAAMALLA NIITÄ.

Klikkaa grafiikkaa - pääset tarkastelemaan kuvaa lähemmin. Grafiikka julkaistu Ilta-Sanomissa 2.3.2013.­

VALINTAPROSESSI ETENI NÄIN: Kardinaalit kokoontuivat

Kardinaalikollegion dekaani Angelo Sodano lähetti paavin eroilmoituksen jälkeen muodolliset kutsut kaikille kirkon "punaisille prinsseille" saapua Vatikaaniin. Suurin osa kardinaaleista oli jo valmiiksi Roomassa.

Kardinaalit aloittivat yleiskokouksen, jossa he käsittelivät kirkon asioita ja tutustuivat toisiinsa - ja päättivät, milloin uuden paavin valitseva konklaavi kutsutaan koolle.

Edellisen kerran vuonna 2005 näitä yleiskokouksia pidettiin 13 ennen kuin konklaavi kokoontui.

Yleiskokouksiin osallistuivat kaikki kardinaalit, mutta vain alle 80-vuotiaat pääsivät konklaaviin.

Tällä kertaa konklaavi voitiin aloittaa aikaisemmin kuin Johannes Paavali II:n kuoleman jälkeen, sillä suruaikaa ei tarvinnut viettää. Uuden paavin valinnan takarajaksi Vatikaani ilmoitti pääsiäisen. Jo helmikuussa arveltiin, että päätös valmistuisi jo paljon ennen.

Ehdoton vaitiolo

Konklaavin alkaessa kardinaalit eivät sulkeutuneet aivan keskenään Sikstuksen kappeliin. Heistä huolehti kaksi lääkäriä ja avustajia, yleensä luotettuja pappeja.

Kaikki avustajat tekivät vaitiololupauksen ja vakuuttivat, etteivät he yrittäneet vaikuttaa vaaliin millään tavalla eivätkä toimisi välikätenä kenellekään ulkopuoliselle, joka yrittäisi samaa. Rangaistuksena valan rikkomisesta olisi ollut välitön kirkosta erottaminen.

Spotifylta soittolista Internetin suosittu musiikkipalvelu Spotify julkaisi helmikuussa soittolistan konklaaviin sopivaa musiikkia. Listan olivat tehneet yhdysvaltalaisen Notre Damen yliopiston liturgian ja teologian asiantuntijat.

Soittolistan avausraita on Giovanni Perluigi da Palestrinan Tu es Petrus (suom. Sinä olet Pietari). Listalla oli myös muun muassa William Byrdin, Gustav Holstin ja Tomas Luis de Victorian musiikkia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?