Kuva kaunottaresta Hitlerin ammeessa pulpahti esiin vuosien jälkeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuva kaunottaresta Hitlerin ammeessa pulpahti esiin vuosien jälkeen

Valokuvaaja Lee Meller poseerasi itse klassikkokuvassa. Kuva naisesta Adolf Hitlerin kylpyammeessa päätyi aikoinaan Vogue-lehden kanteen.

14.3.2013 6:10 | Päivitetty 14.3.2013 6:44

Yhdysvaltalainen valokuvaaja Lee Miller oli silloisen miesystävänsä, Life-lehden valokuvaajan David Schermanin kanssa kuvaamassa toisen maailmansodan tapahtumia Euroopassa.

Hitlerin kuolinpäivänä, huhtikuun 30. päivänä vuonna 1945, Miller ja Scherman olivat Adolf Hitlerin pitkäaikaisessa kotikaupungissa Münchenissä.

He olivat aiemmin päivällä käyneet kuvaamassa Dachaun keskitysleirillä.

Kaksikko marssi yhdysvaltalaisten sotilaiden valtaamaan kerrostaloon Prinzregentenplatzilla ja meni sisälle yhteen huoneistoon. Kukaan ei tiennyt, että asunto oli Hitlerin.

Asuntoon menneille Mellerille ja Schermanille paljastui vähitellen asunnon omistaja.

- Asunnossa ei ollut perintökalleuksia. Asunto oli täydellisessä kunnossa, sähköt toimivat, kuumaa vettä tuli, lämmitys toimi ja siellä oli sähköjääkaappi. Se ei ollut aivan tyhjä vuokrattavaksi edelleen, mutta varttitunnin kaappien siivouksen jälkeen se olisi kelvannut kelle tahansa vuokralaiselle, jos ei välitä liinavaatteista ja ruokahopeista, joissa on nimikirjaimet AH, Miller oli kirjoittanut päiväkirjaansa.

Miller ja Sherman yöpyivät Hitlerin Münchenin-asunnossa.

Hitlerin asunnossa oli keskinkertaista tavaraa, seinät täynnä tauluja, kaapeissa oli kristallia ja posliinia. Sieltä löytyi myös kuningas Yrjö VI:n kuvalla varustettu muki, jonka Hitler oli saanut lahjaksi Iso-Britannian pääministeriltä Neville Chamberlainilta marraskuussa 1938.   Kuvat ovat pulpahtaneet uudelleen julkisuuteen Britanniassa Man Raylle omistetun valokuvanäyttelyn takia. Lee Miller oli hänen rakastajattarensa kolmen vuoden ajan. Kuvan tarinasta ovat kertoneet muun muassa brittilehdet Guardian ja Daily Mail.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?