Tällainen on uusi paavi: Elää kuin munkki ja lentää turistiluokassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällainen on uusi paavi: Elää kuin munkki ja lentää turistiluokassa

Katolisen kirkon uusi paavi Jorge Mario Bergoglio tunnetaan uutistoimisto Reutersin mukaan vahvoista neuvottelutaidoistaan ja valmiudestaan haastaa voimakkaita eturyhmiä.

Maaliskuussa 2008 tuolloinen arkkipiispa Jorge Mario Bergoglio osallistui kiirastorstaina Buenos Airesissa köyhille ja huumeongelmaisille pidettyyn messuun.­

13.3.2013 22:23 | Päivitetty 13.3.2013 22:42

Häntä pidetään vaatimattomana miehenä keskiluokkaisesta perheestä, joka tyytyy matkustamaan bussilla.

Hänen elämäkertansa kirjoittajan mukaan 76-vuotiaalla Bergogliolla on tavat kuin munkilla, hän arastelee mediaa ja hän on hyvin huolestunut kotimaansa Argentiinan ja muun Latinalaisen Amerikan sosiaalisesta epätasa-arvosta.

Argentiinan presidentti Christina Fernandez de Kirchner (vas.) tervehtii Jorge Begogliota Lujanissa joulukuussa 2008.­

– Hänen hahmonsa on joka tavalla kohtuullinen. Hän pystyy hoitamaan tarvittavat uudistukset hyppäämättä tuntemattomaan. Hän on tasapainottava voima, Bergoglion elämäkerran toinen kirjoittaja Francesca Ambrogetti sanoi Reutersille.

Ambrogetti tietää mistä puhuu. Hän haastatteli Bergogliota kirjaa varten peräti kolmen vuoden aikana.

Suurperheen lapsi

– Hän edustaa näkemystä, jonka mukaan kirkolla pitäisi olla lähetyksellinen rooli, jossa mennään aktiivisesti ihmisten luo…ja hän kirkkoa, jossa uskontoa ei niin paljoa säännellä vaan edistetään ja helpotetaan.

– Hänen elämäntyylinsä on askeettinen ja raitis. Niin hän elää. Hän matkustaa metrolla ja bussilla, ja jos hän menee Roomaan, hän lentää turistiluokassa.

Tuore paavi on myös futismies. Hänen suosikkiseuransa on San Lorenzo.­

Bergoglio on kotoisin seitsenlapsisesta jesuiittaperheestä. Hänen isänsä oli rautatietyöläinen ja äiti kotirouva.

Hän on elellyt pienessä asunnossa Buenos Airesin ulkopuolella, missä hän viettää viikonloput itsekseen.

Harvoissa julkisissa esiintymisissään Bergoglio ei ole säästellyt tiukkoja sanoja poliitikoille ja Argentiinalle. Hänen suhdettaan maan presidenttiin Cristina Fernandeziin kuvataan hankalaksi.

Bergoglio on kovin sanoin vastustanut aborttia ja samaa sukupuolta olevien avioliittoa ja ehkäisyä. Vuonna 2010 Bergoglio sanoi, että homojen adoptio-oikeus on yksi lasten syrjimisen muoto. Nämä sanat saivat presidentin ärähtämään hänelle julkisesti.

Kehotti vastustamaan aborttia ja eutanasiaa

Bergogliosta tuli pappi 32-vuotiaana, lähes kymmenen vuotta sen jälkeen, kun hän menetti keuhkon hengityselinsairauden takia ja lopetti kemian opinnot. Hän nousi nopeasti paikallisen jesuiittayhteisön johtoon.

Kardinaaliksi Bergoglio nousi 2001. Kardinaalina hän tuli tunnetuksi nöyränä persoonana ja opillisesta vanhakantaisuudesta.

Hän teki pesäeron kirkon liberaaleihin jo uransa alussa.

 

Franciscus I on katolisen kirkon 266. paavi.­

Wikipedian mukaan Bergoglion kehotti kardinaalina pappejaan vastustamaan eutanasiaa ja aborttia. Hän myös vastusti Argentiinassa samaa sukupuolta olevien avioliittolakia.

Kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola Helsingin yliopistosta arvioi STT:lle, että Bergoglio tunnetaan ihmisenä, joka pystyy tasapainoilemaan konservatiivien ja liberaalien välillä.

Ketola sanoo, ettei Bergoglio ole patakonservatiivi, muttei myöskään äärimmäisen liberaali.

 

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?