Onko piilotetulla Benedictuksella oma "vakooja" konklaavissa? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Onko piilotetulla Benedictuksella oma "vakooja" konklaavissa?

Yksi hahmo on pysynyt poissa uuden paavin valintaa koskevista uutisista - nimittäin väistynyt Benedictus XVI.

Sihteeri Georg Gänsweinin (vas.) asema herättää epäilyjä.­

13.3.2013 15:52

Emerituspaavista on tehty vain yksi havainto eläkkeelle siirtymisen jälkeen.

Brittikuninkaallisten paljastuskuvista tunnettu italialainen Chi-lehti julkaisi paparazzin pusikosta ottaman kuvan, jossa paavi on iltapäiväkävelyllä asumuksensa pihassa. Seurana on uskollinen sihteeri Georg Gänswein.

Vatikaani yrittää välttää ex-paavista puhumista, minkä uskotaan johtuvan pelosta, että eläkkeellä oleva paavi loisi jonkinlaisen varjon uuden ylle.

Spekulaatiota on aiheuttanut myös Gänsweinin asema. Sihteerin on määrä jatkaa uuden paavin päiväsihteerinä ja viettää illat Benedictuksen kanssa. Tämä on johtanut epäilyihin siitä, että uusi ja vanha paavi voisivat vaihtaa salaa viestejä.

Vatikaanin edustaja kiirehti ennen konklaavin alkua vakuuttamaan, ettei Benedictuksella ole kontakteja valinnan suorittaviin kardinaaleihin eikä kukaan ole yrittänyt tavoitella häntä Roomasta lähdön jälkeen.

Ristiriitaisia tietoja on kuitenkin siitä, saako Benedictus konklaavissa tarkkailijana olevan sihteerinsä välityksellä tietoa konklaavin toiminnasta vai joutuuko hän seuraamaan mediaa muiden tavallisten kansalaisten tavoin.

Joka tapauksessa Benedictuksella on epäsuoraa valtaa uuden paavin valinnassa: hän on nimittänyt 67 niistä 115:sta kardinaalista, jotka päättävät uudesta paavista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?