Presidentin sopimaton halaus tallentui kameroihin - syyttää väärennökseksi

Julkaistu:

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad on joutunut kohun keskelle sen jälkeen, kun netissä on levinnyt sekä todellisia että väärennettyjä kuvia Hugo Chavezin hautajaisista.

Hautajaisten aikana Ahmadinejad kuvattiin lohduttamassa lämpimästi Chavezin äitiä Elena Frias de Chavezia, 78. Liian lämpimästi, kommentoitiin Iranissa.

Vaikka kyseessä ei ole kokohalaus, presidentin ja Chavezin äidin kasvot koskettavat ja he puristavat toisiaan käsistä. Muslimimiesten ei perinteen mukaan pitäisi koskea naisia, joille he eivät ole sukua.

Konservatiivikriitikot ilmoittivat heti, että Ahmadinejad teki syntiä ja rikkoi lisäksi islamilaiselle presidentille sopivaa käytöstä vuolaalla muistopuheellaan vasemmistojohtajalle. Arvostelijoiden mukaan presidentti oli selvästi saanut vaikutteitta ”poikkeavalta suuntaukselta.”

Hallinnon edustajat vastasivat väittämällä, että kuva oli manipuloitu ja saatu näyttämään koskettelulta, vaikka moista ei tapahtunut.

Myöhemmin iranilaisilla uutissivuilla levisi toinen selvästi manipuloitu kuva, jossa vanha kalju mies on täysin samassa asetelmassa presidentin kanssa.

Ahmadinejadin tukijoiden mukaan tämä oli aito kuva Chavezin sedästä ja äidin kuva väärennös. BBC:n suorittamien tarkistusten mukaan kalju mies oli kuitenkin Egyptin oppositiojohtaja ja YK:n ydintarkastusjärjestön ex-johtaja Mohammed El-Baradei.

Viimeisin käänne tapahtui, kun presidenttiä aluksi kritisoinut Entekhab-sivusto esitti vuolaan anteeksipyynnön sekaannuksesta vain vetääkseen sen muutamaa tuntia myöhemmin takaisin.

- Valitettavasti kuva Ahmadinejadista ja rouva Chavezista on aito, sivusto totesi lopulta.

Presidentin tukijoiden mukaan koko sotkussa on kyse mustamaalauskampanjasta jolla yritetään vaikuttaa kesäkuussa olevien vaalien tulokseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt