Chavez sai näyttävät hautajaiset

Julkaistu:

Venezuela järjesti perjantaina näyttävät hautajaiset presidentti Hugo Chavezille.
Valtava väkijoukko oli saapunut jo hyvissä ajoin Caracasin sotilasakatemialle, missä valtiolliset hautajaiset pidettiin.

Ulkomaisten vieraiden joukossa olivat lähes kaikki Latinalaisen Amerikan johtajat Kuuban Raul Castrosta Brasilian entiseen ja nykyiseen presidenttiin Luiz Inacio Lula da Silvaan ja Dilma Rousseffiin. Kaukaisempia surijoita olivat Iranin Mahmud Ahmadinejad ja Valko-Venäjän johtaja Aleksandr Lukashenko.

- Chavez ei kuollut, hän moninkertaistui! Chavez elää! Vallankumous jatkuu! huusi väkijoukko akatemian ulkopuolella.

Monet heistä olivat pukeutuneet Venezuelan sosialistipuolueen punaisiin väreihin kantaen Chavezin kuvia ja heiluttaen maan lippuja.

Yli kaksi miljoonaa venezuelalaista on jo ehtinyt jättää jäähyväiset edesmenneelle johtajalle, jonka arkkua pidetään vielä seitsemän päivän ajan kansan nähtävillä sotilasakatemiassa.

Sen jälkeen ruumis palsamoidaan ja laitetaan kansan nähtäville kasarmille, joka on muutettu vallankumouksen museoksi.

- Teemme näin, jotta kansa voi olla johtajansa kanssa aina, sanoi varapresidentti Nicolas Maduro.

Maduron oli määrä vannoa virkavalansa maan virkaatekevänä presidenttinä heti hautajaisten jälkeen.
 

"Hän lähti voittajana"


- Häntä ei koskaan voitettu. Hän lähti voittajana eikä kukaan voi viedä sitä häneltä. Se jää historiaan, sanoi Raul Castro viitaten Chavezin neljään presidentinvaaliin, jotka hän voitti.

Yhdysvallat osallistui hautajaisiin matalan profiilin valtuuskunnalla, jossa oli mukana Caracasin-lähetystön asiainhoitaja. Espanja oli lähettänyt paikalle kruununprinssi Felipen ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ulkoministerinsä Sergei Lavrovin.

Venezuelan perustuslain mukaan presidentinvaalit on järjestettävä 30 päivän kuluessa. Vaaleissa Maduro saanee vastaansa opposition kärkihahmon Henrique Caprilesin, joka hävisi täpärästi Chavezille viime lokakuun vaaleissa.

Vaalit saattavat kuitenkin viivästyä, sillä vaaliviranomaisten kerrotaan olevan täysin valmistautumattomia uusiin presidentinvaaleihin näin pikaisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt