Dokumentti: USA perusti salaisia kidutuskeskuksia Irakiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Dokumentti: USA perusti salaisia kidutuskeskuksia Irakiin

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n ja Guardianin tekemä dokumentti väittää silminnäkijälähteisiin viitaten, että Pentagon lähetti kaksi eläkkeellä olevaa everstiä valvomaan salaisten kidutuskeskusten perustamista Irakiin vuonna 2004.

7.3.2013 1:15 | Päivitetty 7.3.2013 1:32

Dokumentin mukaan Irakissa miehityksen aikaan toimineet Yhdysvaltain kommandoyksiköt suorittivat kidutuksen kuulusteluissa, joiden tarkoitus oli saada tietoa islamistikapinallisista. Samalla he edesauttoivat maan vajoamista täysimittaiseen sisällissotaan.

Dokumentissa kerrotaan, että yksi kuulustelu- ja kidutuskeskusten organisoijista oli 58-vuotias erikoisjoukkojen veteraani James Steele, jonka valtuutti silloinen puolustusministeri Donald Rumsfeld tukahduttamaan sunnien harjoittamaa turvallisuusjoukkojen vastaista kapinaa. Steele raportoi tekemisistään suoraan Rumsfeldille.

Steelen rinnalla vangitsemiskeskuksissa työskenteli eläkkeellä ollut eversti James H. Coffman, jonka esimies oli viime marraskuussa CIA:n johdosta seksiskandaalin takia eronnut David Petraeus. Steele lähetettiin Irakiin vuonna 2004 kouluttamaan maan uusia turvallisuusjoukkoja.

Dokumentissa näiden Yhdysvaltain Irakiin lähettämien neuvonantajien väitetään kytkeytyvän räikeisiin ihmisoikeusloukkauksiin irakilaisvankiloissa.

- He työskentelivät käsi kädessä, sanoi Irakin armeijan kenraali Muntadher al-Samari yhdysvaltalaiseversteistä.

Hän kertoo nähneensä kaksikon irakilaisten turvallisuusjoukkojen pyörittämissä keskuksissa useita kymmeniä kertoja.

- He tiesivät kaiken, mitä siellä tapahtuu... kidutusta, kaikkein hirvittävintä mahdollista kidutusta, Samari kertoo.

Dokumentissa väitetään, että jokaisessa keskuksessa oli oma kuulustelukomiteansa. Samarin mukaan yhdysvaltalaiskenraaleilla oli merkittävä rooli kuulusteluyksiköissä. Jokainen komitea muodostui tiedustelu-upseerista ja kahdeksasta kuulustelijasta.

- Komitea käytti kaikkia mahdollisia keinoja, jotta tunnustus saatiin ulos. He käyttivät sähköä, roikottivat vankeja pää alaspäin, taittoivat heidän kyntensä nurinpäin ja hakkasivat heitä herkkiin kohtiin, Samari kuvailee Telegraphin mukaan.

Dokumentin mukaan ei ole näyttöä siitä, että Steele ja Coffman olisivat itse olleet mukana kidutuskuulusteluissa, mutta he ovat kuitenkin olleet mukana tuhansien vankien käsittelyssä.

Samri kertoo, että kidutus oli rutiinia.

- Muistan nähneeni kerran erään 14-vuotiaan, joka oli sidottu kiinni kirjaston pylväisiin. Hänen jalkansa oli sidottu hänen päänsä yläpuolelle ja hänen kehonsa oli aivan sininen, koska häntä oli hakattu kaapeleilla.

Dokumentin mukaan Yhdysvallat käytti miljoonia dollareita keskusten rahoittamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?