Miksi Stalinin palvonta sallitaan Venäjällä?

Julkaistu:

Putinin hallinto sallii tarkoituksella Stalinin palvonnan, kirjoittaa Venäjään erikoistunut Ilta-Sanomien toimittaja Arja Paananen.
Aika kultaa muistot.

Näin käy usein meille tavallisille ihmisille omassa arkielämässämme: ihmisen psyyke on rakennettu kai niin, että mieli muistaa helpommin hyvät asiat ja unohtaa pahat asiat.

Venäjällä näin on käymässä nyt koko kansakunnan muistille, kun muistelun kohteena on Josif Stalin.

Venäjällä on yhä elossa miljoonia ihmisiä, jotka ovat kokeneet Stalinin vainot joko omakohtaisesti tai ainakin joutuneet kärsimään niistä omien lähisukulaistensa katkeran kohtalon kautta. Osa heistä muistaa tietenkin edelleen tarkasti sen kaiken pahan, mutta huomattavan moni tuntuu muistavan enää vain sen hyvän.

Kuten sen, miten Stalinin johdolla lopulta voitettiin sota. Tai miten Stalin teollisti maan, miten hänen aikanaan korruptiosta todella rankaistiin, ruokatavaroiden hinta laski ja Neuvostoliitosta tuli oikea maailmanmahti ja ydinasesuurvalta.

Väliäkös sillä, että sota olisi voitettu ehkä paljon pienemmin uhrein, ellei Stalin olisi ensin vainoharhaisuudessaan teurastanut puna-armeijan upseerien parhaimmistoa. Tai mitäs siitä, että teollistaminen tapahtui osin orjatyövoimalla: orjiksi joutuivat ne sadattuhannet syyttöminä tuomitut, joita Stalin ei jostain syystä määrännyt suoraan teloitettaviksi.

Tai kuka viitsisi muistaa, että ruokien hinnan laskua edelsi maatalouden pakkokollektivisointi, "kulakki-talonpoikien" tuhoaminen ja Ukrainan nälänhätä.

Harva tulee ajatelleeksi sitäkään, että Neuvostoliiton ensimmäinen atomipommi vuonna 1949, nimeltään Josif-1, kehiteltiin sekin vankileirien työvoiman varassa.

Venäjän valtionjohto pitää myös tietoisesti yllä tätä kansakunnan valikoivaa muistia. Koulujen oppikirjoissa Stalinia ihaillaan nykyisin avoimesti eikä Venäjällä ole koskaan tehty sellaista kansallista tilintekoa stalinismiin, mitä on tehty esimerkiksi Saksassa Adolf Hitlerin perinnön suhteen.

Kun Nikita Hrushtshev tuomitsi Stalinin vainot ja henkilökultin kuuluisassa puheessaan 1956, se ei suinkaan tapahtunut julkisesti, vaan suljetussa kokouksessa. Salaisen puheen teksti julkaistiin vasta 1989. Ja yhä edelleen Hitler on pahan symboli, kun taas Stalinin tekoja painetaan villaisella.

Tämä näkyy myös tuoreessa Carnegie-tutkimuslaitoksen kyselyssä. 42 prosenttia venäläisistä ilmoitti pitävänsä Stalinia historian merkittävimpänä suurmiehenä. 47 prosenttia puolestaan hyväksyi väittämän, jonka mukaan ”Stalin oli viisas johtaja, joka nosti Neuvostoliiton valtaan ja vaurauteen."

Yksi selitys tälle kaikelle on se, että presidentti Vladimir Putin haluaisi itse jäädä historiaan samanlaisena kuolemattomana voimamiehenä kuin Stalin oli. Sallimalla Stalinin ihannoinnin Putin ikään kuin siirtää itselleen osan tästä legendaarisen johtajan aurasta.

Stalinin palvonnasta on saatu Venäjällä useita merkkejä viime vuosina. Itse Putin on pitänyt maljapuheen Stalinin kunniaksi ja paljastanut sotasankareiden muistolaatan, jossa Stalinin nimi komeilee ensimmäisten joukossa.

Venäjän keskuspankki on laskenut liikkeelle Stalin-juhlarahan ja Stalinin potreteilla koristeltuja linja-autoja on nähty liikkeellä useissa eri kaupungeissa.

Näitä kaikkia voisi pitää yksittäisinä tekoina, mutta vastikään otettiin jälleen yksi uusi askel Stalinin rehabilitoimiseksi.

Volgogradin kaupunki otti 2. helmikuuta yhdeksi päiväksi käyttöönsä aiemman nimityksensä Stalingrad, kun tuli kuluneeksi 70 vuotta ratkaisevan taistelun päättymisestä. Jatkossakin Volgograd aikoo vaihtaa nimensä Stalingradiksi aina merkittävimpinä toisen maailmansodan muistopäivinä.

Eikä tässä kaikki. Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies Valentina Matvijenko ehdotti vastikään kansanäänestystä Volgogradin pysyvästä nimeämisestä Stalingradiksi. Matvijenkoa asettuivat tukemaan Venäjän keskusvaalilautakunnan johtaja Vladimir Tshurov ja varapääministeri Dmitri Rogozin.

Heidän signaalinsa kansalle on selkeä: Stalin on taas kovassa kurssissa.

Mielenkiintoinen kuriositeetti on, että Putinia yhdistää Staliniin henkilökohtaisesti yksi asia.

Putinin isoisä työskenteli nimittäin Stalinin datshalla kokkina ja säilytti henkensä jopa puhdistusten aikana. Eli isoisä oli siis uskollisista uskollisin, jota edes Stalin ei keksinyt epäillä myrkyttäjäksi.

Vanha totuus on myös se, että Stalinin kokeiksi kelpasivat vain kaikkein luotetuimmat turvallisuuspalvelun miehet – aivan kuten Putin itsekin on entisenä KGB:n vakoojana.

Stalinin hirmutöistä kertova IS-erikoislehti ilmestyy huomenna torstaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt