Yhdysvaltain lennokki-iskuille vaaditaan valvontaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain lennokki-iskuille vaaditaan valvontaa

Yhdysvaltojen lennokki-iskut ovat olleet jo jonkin aikaa julkinen salaisuus.

1.3.2013 20:09

Huippusalainen lennokkiohjelma on ollut täysin tiedustelupalvelu CIA:n käsissä, mutta nyt vaaditaan salaisuuksien verhon raottamista ja julkista valvontaa.

Nimettömänä pysytelleen hallintovirkailijan mukaan yksi mahdollisuus olisi antaa ainakin osa lennokkiohjelmasta Yhdysvaltain armeijan käsiin.

Hallinto on huolissaan siitä, että lennokki-iskuilla rikotaan lakia. Jos armeijalla olisi sanottavansa ohjelmassa, niin kongressilla olisi enemmän mahdollisuuksia valvoa iskuja.

- Jos ei ole enää mahdollista kieltää näitä operaatioita, niin on järkevää tehdä ainakin osa niistä julkisiksi, jolloin valvonta olisi helpompaa, sanoi John Nagl Center for a New Administration -keskuksesta uutistoimisto AFP:lle.

Kulissien takana on käyty samaan aikaan kinaa siitä, pitäisikö CIA:n lopettaa al-Qaidaa vastaan käymänsä salainen sota ja keskittyä perinteiseen tehtäväänsä eli tiedusteluun.  

Muut maat voivat ottaa mallia

  Yhdysvaltain kongressi onkin vaatinut varsin tiukkaan sävyyn Valkoiselta talolta ja CIA:lta tietoja iskuista.

Kähinä alkoi jo vuonna 2011, kun Yhdysvaltain lennokki-iskussa surmattiin amerikkalaista syntyperää oleva al-Qaida-johtaja Anwar al-Awlaki ja hänen poikansa. Tuolloin ihmeteltiin, voidaanko Yhdysvaltain kansalaisia surmata ulkomailla, vaikka he olisivatkin epäiltyjä terrorismista.  

Lennokki-iskut ovat nostaneet vastustusta erityisesti Pakistanissa, koska suurin osa iskuista on tehty sen alueella.

Jemen on toiseksi suurin Yhdysvaltain lennokki-iskujen kohde, mutta siellä hallitus tukee iskuja maassa olevia al-Qaidan joukkoja kohtaan.

Kongressin jäsenet ovat myös jo kyselleet sitä, miten Yhdysvallat suhtautuisi, jos esimerkiksi Kiina tai Venäjä alkaisi tehdä samanlaisia iskuja samanlaisin perustein.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?