Arvosteli Thaimaan kuningasta, vuosikymmeneksi vankilaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arvosteli Thaimaan kuningasta, vuosikymmeneksi vankilaan

Thaimaasta kuului alkuvuodesta huonoja uutisia. Sananvapautta puolustava päätoimittaja Somyot Prueksakasemsuk tuomittiin peräti 11 vuodeksi vankilaan. Miksi?

Somyot Prueksakasemsuk on saanut 11 vuoden vankeustuomion.

28.2.2013 7:55

Käytännössä siksi, että hän oli tuomioistuimen mukaan arvostellut Thaimaan kuningashuonetta vuonna 2010 julkaistussa kahdessa artikkelissa. Päätoimittaja joutuu telkien taakse viideksi vuodeksi yhtä julkaistua artikkelia kohden.

Thaimaan kiistelty majesteettirikoslaki liittyy suoraan maailman pisimpään hallinneen monarkin, kuningas Bhumibol Adulyadejin, kytköksiin maan politiikkaan. Lain tarkoitus on estää ketään loukkaamasta kuningasta tai kuningashuonetta.

Sananvapaus- ja ihmisoikeusjärjestöt pitävät lakia eliitin - riippumatta vallassa olevasta puolueesta - keinona rajoittaa sananvapautta, pitää ihmisiä pelon vallassa ja vaientaa vastustajansa.

Ilta-Sanomien Sana on vapaa -sarjassa kerrottiin Prueksakasemsukin tapauksesta joulun alla. Tuolloin päätoimittaja oli istunut vangittuna jo yli puolentoista vuoden ajan ilman tuomiota. Hänen lehtensä oli lakkautettu aiemmin.

Kun tuomio lopulta tuli tammikuun lopussa, Prueksakasemsuk määrättiin vankilaan vuosikymmeneksi. Tuomioon lisättiin päälle yksi jo istuttu tutkintavankeusvuosi.

- Toimittajan olisi pitänyt tarkistaa faktat ennen artikkelin julkaisemista. Hän tiesi sisällön loukkaavan monarkiaa, mutta hän päätti julkaista artikkelin siitä huolimatta, tuomari linjasi päätöksessään.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ja Euroopan unioni moittivat thaimaalaisen tuomioistuimen päätöstä.

Päätös vaikuttaa Thaimaan julkikuvaan vapaana ja demokraattisena valtiona, EU:n edustaja totesi tuoreeltaan.

Ilta-Sanomat julkaisee tulevan viikonlopun lehdessä Sana on vapaa -sarjan päätöskokonaisuuden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?