Kalahuijaus pesee hevoshuijauksen mennen tullen

Julkaistu:

Sushibaarien punanapsijakalat edustivat 28 eri kalalajia, joista 17 ei ollut sukua napsijoille.
Matkanvarrella naudoiksi muuttuvat hevoset ovat New York Timesin torstaina uutisoiman selvityksen perusteella pienen mittakaavan ongelma.

Kalapuolella meno on paljon hurjempaa.

Oceana-niminen valtameriä suojeleva järjestö selvitti Yhdysvalloissa, miten uskollisesti sushibaarien, ravintoloiden ja ruokakauppojen kalat vastaavat biologisilta ominaisuuksiltaan ja tuntomerkeiltään niiden yhteyteen liitettyjä ruokalistoja tai tuoteselosteita.

Tulos oli järisyttävä: vuosina 2010-2012 tutkituista 1215 näytteestä kolmasosa oli nimetty väärin.

Korutonta oli kertoma esimerkiksi sushibaarien suosiman punanapsijakalan osalta. Kun 120 punanapsijoiksi väitettyä näytettä oli käyty läpi, kävi ilmi, että ne sisälsivät otteita 28 eri kalalajista, joista 17 ei ollut edes sukua punanapsijoille.

Eniten myydään väärällä nimellä kalaa eteläisessä Kaliforniassa, vähiten lohikaupunki Seattlessa ja turskakaupunki Bostonissa. Silti niissäkin yksi viidestä kalatuotteesta oli nimetty väärin.

Tyypillinen huijaus oli villilohen paljastuminen viljelyloheksi.

Nisäkkäitä kalanäytteistä ei löytynyt, joten sikäli turkulaisen K-kaupan torstaina aloittama käytäntö merkitä Norjan lohi hevosenlihavapaaksi tuotteeksi oli hätävarjelun liioittelua. Tosin heti seuraavana päivänä karkasi seitsemän hevosta Sipoosta Suomenlahdelle.

Oceanan rahkeet eivät riittäneet sen selvittämiseen, missä vaiheessa tuotantoketjua väärä nimi tarttuu ja miten usein virhe on tahallinen, miten usein vahinko. Usein käy kuitenkin niin, että vähempiarvoinen kala muuttuu kalliimmaksi ja arvostetummaksi lajiksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt