Rikostutkija uhkasi tappaa toimittajan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rikostutkija uhkasi tappaa toimittajan

Toimittaja Sergei Sokolov oli palaamassa Kaukasiasta viime kesäkuussa, kun hänet kaapattiin henkilöautoon moskovalaiselta lentokentältä.

16.2.2013 11:12

Sokoloville ei selitetty mitään, mutta karskin näköiset miehet kuljettivat hänet Moskovan ulkopuolella sijaitsevaan metsikköön.

Metsässä Sokolovia odotti Venäjän johtava rikostutkija, niin sanotun tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin.

Bastrykin piti Sokoloville "hyvin ilmaisuvoimaisen" puheen, jossa hän kertoi, mitä hän ajattelee Novaga Gazetasta lehtenä ja Sokolovista sen tutkivan osaston päällikkönä.

Sokolov oli kirjoittanut kriittisiä juttuja Bastrykinin johtamasta tutkintakomiteasta. Hän oli ihmetellyt muun muassa, miksi eräs Krasnodarin alueella asuva poliitikko oli tuomittu maksamaan vain sakkoja, vaikka hänen oli todettu suojelleen useisiin murhiin syyllistynyttä rikollisjengiä.

Sokolovin mukaan Bastrykin uhkasi hänen henkeään ja varoitti näin: Jos sinulle sattuisi jotain, niin minä olisin se, joka vastaisi tutkinnasta.

Uhkailujen jälkeen Sokolov päätti paeta ulkomaille. Tapauksesta syntyi laaja julkinen keskustelu Venäjällä, ja Novaja Gazetan päätoimittaja Dmitri Muratov vaati avoimessa kirjeessään Bastrykinia antamaan takuut Sokolovin hengen säilymisestä.

Aluksi Bastrykin kielsi metsäuhkailun, mutta myönsi sitten tavanneensa Sokolovin "luonnon helmassa".

Lopulta Muratov ja Bastrykin järjestivät tapaamisen, jossa Bastrykin antoi Sokoloville turvatakuut ja pyysi anteeksi "kiivastumistaan". Tämän jälkeen Sokolov uskaltautui palaamaan takaisin Venäjälle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?