Osama bin Ladenin tappaja kertoo karusta kohtalostaan: "Olisimme menettäneet kaiken" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Osama bin Ladenin tappaja kertoo karusta kohtalostaan: "Olisimme menettäneet kaiken"

Kuvituskuva
Julkaistu: 12.2.2013 22:10

<a href="/henkilo/osama+bin+ladenin" class="person">Osama bin Ladenin</a> tappanut Yhdysvaltain armeijan Navy SEAL –erikoisjoukkojen sotilas antoi ensimmäisen haastattelun, jossa hän kertoo tarinansa noiden kolmen laukauksen jälkeen. Amerikkalaisen <em>Esquire</em>-lehden mukaan bin Ladenin ampuja kokee tulleensa hylätyksi.

Esquiren laajassa haastattelussa entistä Navy SEAL –sotilasta kutsutaan nimellä "Ampuja". Hänen sanotaan olevan se Navy SEAL –ryhmän jäsen, joka ampui terroristijohtaja Osama bin Ladenin Yhdysvaltain erikoisjoukkojen operaatiossa 2. toukokuuta 2011.

Tässä rakennuksessa Pakistanin Abbotabadissa Osama bin Laden surmattiin.

Tässä rakennuksessa Pakistanin Abbotabadissa Osama bin Laden surmattiin.

Ampuja kertoo kohdanneensa bin Ladenin tämän piilopaikkana toimineen rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Oletuksena oli, että rakennuksessa olijoilla on pommiliivit, joten ampuja teki ratkaisunsa.

Näin hän kertoo Esquiren haastattelussa tuosta hetkestä:

"Hän näytti hämmentyneeltä. Hän oli paljon pidempi kuin kuvittelin. Hän piteli vaimoaan edessään, ehkä kilpenä. Siellä oli ase hänen ulottuvillaan, se lyhyt AK, josta hänet tunnetaan."

"Silloin ammuin hänet, kaksi laukausta päähän. Hän kaatui lattialle sänkynsä eteen ja ammuin vielä kerran. Muistan katsoneeni, kun hän veti viimeiset henkäyksensä. Ajattelin, että onko tämä paras vai pahin asia, mitä olen koskaan tehnyt. Se oli totta ja hän oli siinä."

Vajaat kaksi vuotta myöhemmin maailman etsityimmän terroristin tappaja on huolissaan siitä, kuinka hän elättää perheensä. Toisin kuin entinen Navy SEAL –sotilas Matt Bissonnette, Ampuja on pitänyt kiinni "ammattimaisen vaikenemisen" –koodista. Nyt hän tuntee tulleensa hylätyksi.

Valkoisen talon edessä Washington D.C:ssä juhlittiin Osama bin Ladenin kuolemaa 2. toukokuuta 2011.

Valkoisen talon edessä Washington D.C:ssä juhlittiin Osama bin Ladenin kuolemaa 2. toukokuuta 2011.

Kun Ampuja 16 palvelusvuoden jälkeen jätti armeijan, ei hänelle jäänyt mitään – ei eläkettä eikä sosiaalietuuksia. Sen sijaan pelko bin Ladenin kannattajien kostoiskusta jäi.

Ampuja kertoo lehdelle opettaneensa lapsensa piiloutumaan tarvittaessa kylpyammeeseen, jos heidän kotiinsa hyökätään. Amme on asunnon kestävin ja turvallisin paikka. Hän myös kertoo kuinka on opettanut vaimonsa ampumaan haulikolla makuuhuoneen oven läpi tarvittaessa, jos vaara uhkaa.

Kun perhe oli kysellyt hallitukselta jonkinlaista suojelua, oli heille tarjottu eräänlaista todistajansuojeluohjelman kaltaista vaihtoehtoa.

- He sanoivat, että saisivat järjestettyä minut olutrekan kuljettajaksi Milwaukeehen, Ampuja sanoo.

Mafia-todistajien tavoin he olisivat saaneet uuden henkilöllisyyden eivätkä olisi voineet pitää yhteyttä läheisiinsä ja ystäviinsä.

- Olisimme menettäneet kaiken.

Ampuja jätti armeijan viime syyskuussa, kun hän oli selviytynyt viimeisimmästä tehtävästään. Hän on sanonut eronneensa laivastosta, koska pelkäsi perheensä turvallisuuden puolesta.

- Jätin SEALin perjantaina, Ampuja kertoo.

- Terveydenhuolto minulle ja perheelleni päättyi perjantaina keskiyöllä. He sanoivat, että et ole enää palveluksessa, joten terveydenhuolto ei ole enää voimassa.

Koska Ampuja ei ollut palveluksessa vaadittavaa 20 vuotta, hän ei myöskään ole oikeutettu eläkkeeseen.

Lisäksi Ampuja ja hänen vaimonsa ovat eroamassa, tosin sopuisasti. Vaimon mukaan perheen on pakko erota, turvallisuussyistä. He asuvat rahaongelmien takia yhä saman katon alla.